Zeven jaar cel en tbs voor brandmoord Amersfoort

AMERSFOORT - De 28-jarige Thi H. krijgt zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de Amersfoortse brandmoord. Ze stak begin dit jaar het huis van haar moeder aan de Gounodstraat in brand. Haar 11-jarige halfzusje Lindsey lag te slapen en kwam daarbij om het leven. Een 25-jarige zus raakte gewond.
Volgens de rechter is bewezen dat de verdachte de brand heeft gesticht. De rechter zag geen bewijs van een vooropgezet plan en sprak de verdachte daarom wel vrij van moord. De eis van het OM was twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
De verdachte is volgens rechter verminderd toerekeningsvatbaar. Zij lijdt aan ziekelijke stoornis en heeft beperkte verstandelijke vermogens. Ze toonde geen spijt of medeleven met haar dodelijk gewonde halfzusje en koestert een enorme haat tegen haar familie.
De verdachte werkte ook niet niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum. Omdat de kans op herhaling groot is, moet ze behandeld worden en krijgt ze tbs met dwangverpleging. Zonder tbs-behandeling kan zij volgens de rechter niet terugkeren in de maatschappij.
Binnen het gezin waren al langer problemen met de vrouw; ze zou vooral grote problemen hebben gehad met haar moeder. Ze zegt tijdens haar jeugd in Vietnam veel ellende te hebben meegemaakt. Eerder stak de vrouw de auto van haar moeder in brand.
De vrouw wordt mede veroordeeld voor het in brandsteken van die auto. Ze werd wel vrijgesproken van het veroorzaken van een andere brand in de dönerzaak van de moeder. Ze werd daarvan wel verdacht, maar daarvoor zijn volgens de rechter onvoldoende bewijzen.