Oudegracht toch deels fietsvrij in het weekend

UTRECHT - Een deel van de Utrechtse Oudegracht wordt toch fietsvrij, voorlopig alleen in het weekend. De maatregel wordt 1 mei van kracht. Daarna moet worden bekeken hoe het verder gaat met de uitbreiding van het voetgangersgebied.
Wethouder Van Hooijdonk (GroenLinks) wil het traject tussen de Potterstraat en de Hamburgerstraat overdag fietsvrij maken. Volgens de wethouder zitten voetgangers en fietsers elkaar te vaak dwars op het traject. Met name op de Vismarkt leidt dat vaak tot problemen. Ze wilde daarom al per 1 januari fietsers op dat stuk van de gracht overdag verbieden, maar dat vond de gemeenteraad te snel.

WEEKEND

Nu wordt de maatregel vijf maanden later alsnog ingevoerd, met de beperking dat het fietsverbod alleen in het weekend van kracht is, tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Tegelijkertijd moet er volgens de wethouder haast gemaakt worden met aanvullende maatregelen, zoals alternatieve routes en voldoende stallingscapaciteit aan de randen van het voetgangersgebied.
Ze wil onder meer een uitbreiding van de bestaande pop-up-stallingen op de Neude en de Mariaplaats en vier extra pop-up-stallingen op het Jacobskerkhof, het Domplein, het Buurkerkhof en het plein tussen de Springweggarage en de Oudegracht. Ook moet de capaciteit in bestaande fietsenstallingen groter worden door het plaatsen van efficiëntere rekken.

FIETSERSBOND

De Fietsersbond tekende twee weken geleden nog
aan tegen het verbod om te fietsen op de Oudegracht. Dit nieuwe plan noemt de bond in een eerste reactie "grote winst, omdat de allerscherpste kantjes er af zijn".
De Fietsersbond noemt de impact van het verbod veel kleiner, ook vanwege de verbetering van de alternatieve route en de uitbreiding van de stallingen. De bond wil de gracht wel graag doordeweeks toegankelijk houden, omdat het bijvoorbeeld een belangrijke route is voor woon-werkverkeer op de fiets.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.