RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Liquidaties in Utrecht: dodelijke trend van criminele afrekeningen

NIEUWEGEIN/PROVINCIE UTRECHT -

De dodelijke schietpartij in Nieuwegein van vanmorgen staat niet op zichzelf. Adjai Badloe is al de achttiende persoon die dit jaar om het leven komt door een liquidatie in Nederland, turfde Telegraaf-journalist Mick van Wely.

In de provincie Utrecht overlijden de laatste jaren opvallend veel mensen door een afrekening, dit jaar al zeker vier. In januari overleed de 31-jarige Hakim Changangi na een schietpartij aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Het zou gaan om een vergismoord. In juli werd de 30-jarige crimineel Ja´r Wessels geliquideerd op het station in Breukelen. Houtenaar Farid Souhali werd in april doodgeschoten in Den Haag. Ook hij was een bekende van politie.


UTRECHTSE BENDE

Veel moorden in deze regio houden verband met het 26Koper-proces, waarin tien mannen terecht staan. De groep zou onder meer betrokken zijn bij de liquidaties van Ranko Scekic in Overvecht en Samir Jabli en Mohammed Alarasi in Amersfoort.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie in 2015 tientallen handvuurwapens, automatische geweren en handgranaten ontdekte in een loods in Nieuwegein. De aangetroffen boekhouding bevatte een omzet van 19 miljoen euro.

De groep had volgens het OM kant-en-klare 'uitruksets' klaarliggen, die speciaal waren gemaakt voor het plegen van moordaanslagen. In de sets zaten twee automatische vuurwapens, een pistool, een kogelvrij vest en een extra patroonhouder. Zo kon de bende "op ieder moment" over de gewenste middelen beschikken.

Vorige week nog werd Amsterdammer Jason L. veroordeeld tot 14 jaar cel voor de moord op de 29-jarige Abderrahim 'Appie' Belhadj. Die stond op de dodenlijst van de Utrechtse liquidatiebende. De leden filmden hun slachtoffers voordat ze om het leven werden gebracht en Belhadj kwam voor op deze beelden. Belhadj werd echter gedood toen de tien verdachten van de bende al vastzaten.


APOLLOBURG

Met de moord vandaag op Badloe keert de liquidatiegolf na vier jaar terug op de Apolloburg in Nieuwegein. Daar werd in 2013 ook al de 34-jarige thaibokser 'Rasta Gilly' vermoord. Hij zou bevriend zijn geweest met Badloe, meldt De Telegraaf.

Dat vanochtend meteen twee aanhoudingen zijn verricht is een kleine opsteker voor politie en justitie. De vermoedelijke daders werden klemgereden bij het AMC in Amsterdam, na een wilde achtervolging over de A2. Bij de aanhouding loste het arrestatieteam twee waarschuwingsschoten.


AFREKENINGEN

In Midden-Nederland loopt het aantal dodelijke afrekeningen van de laatste jaren inmiddels in de dubbele cijfers. Een overzicht:


2013

- Liquidatie thaibokser 'Rasta Gilly' in Nieuwegein
- Liquidatie Altan Soysal in Leidsche Rijn


2014

- Liquidatie Mohammed Alarasi in Amersfoort
- Liquidatie Samir Jabli in Amersfoort
- Liquidatie Mohamed Boulaaouin in Utrecht
- Mislukte liquidatie Wout Sabee


2015

- Liquidatie Ronald Bakker uit Huizen, spyshophouder te Nieuwegein
- Liquidatie Aziz Anzi bij carpoolplaats De Meern
- Mislukte liquidatie Chafik Y. in Utrecht (op oudjaarsavond raakte Chafik gewond bij de liquidatie van zijn broer Chahid in Kerkdriel)


2016

- Liquidatie Samir Erraghib in IJsselstein
- Liquidatie Abderrahim 'Appie' Belhadj in Bijlmermeer
- Liquidatie Ranko Scekic uit Overvecht
- Liquidatie Wout Sabee in De Meern
- Liquidatie misdaadjournalist Martin Kok in Laren


2017

- 'Vergismoord' Hakim Changachi in Overvecht
- Liquidatie Farid Souhali uit Houten, in Den Haag
- Liquidatie Ja´r Wessels op het station in Breukelen
- Liquidatie Adjai Badloe in NieuwegeinHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -