Liquidaties in Utrecht: dodelijke trend van criminele afrekeningen

NIEUWEGEIN/PROVINCIE UTRECHT - De dodelijke schietpartij in Nieuwegein van vanmorgen staat niet op zichzelf. Adjai Badloe is al de achttiende persoon die dit jaar om het leven komt door een liquidatie in Nederland, turfde Telegraaf-journalist Mick van Wely.
In de provincie Utrecht overlijden de laatste jaren opvallend veel mensen door een afrekening, dit jaar al zeker vier. In januari overleed de 31-jarige Hakim Changangi na een schietpartij aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Het zou gaan om een vergismoord. In juli werd de 30-jarige crimineel Jaïr Wessels geliquideerd op het station in Breukelen. Houtenaar Farid Souhali werd in april doodgeschoten in Den Haag. Ook hij was een bekende van politie.

UTRECHTSE BENDE

Veel moorden in deze regio houden verband met het
, waarin tien mannen terecht staan. De groep zou onder meer betrokken zijn bij de liquidaties van
in Overvecht en
en
in Amersfoort.
De zaak kwam aan het rollen toen de politie in 2015 tientallen handvuurwapens, automatische geweren en handgranaten ontdekte in een loods in Nieuwegein. De aangetroffen boekhouding bevatte een omzet van 19 miljoen euro.
De groep had volgens het OM kant-en-klare 'uitruksets' klaarliggen, die speciaal waren gemaakt voor het plegen van moordaanslagen. In de sets zaten twee automatische vuurwapens, een pistool, een kogelvrij vest en een extra patroonhouder. Zo kon de bende "op ieder moment" over de gewenste middelen beschikken.
Vorige week nog werd Amsterdammer Jason L. veroordeeld tot 14 jaar cel voor de moord op de 29-jarige Abderrahim 'Appie' Belhadj. Die stond op de dodenlijst van de Utrechtse liquidatiebende. De leden filmden hun slachtoffers voordat ze om het leven werden gebracht en Belhadj kwam voor op deze beelden. Belhadj werd echter gedood toen de tien verdachten van de bende al vastzaten.

APOLLOBURG

Met de moord vandaag op Badloe keert de liquidatiegolf na vier jaar terug op de Apolloburg in Nieuwegein. Daar werd in 2013 ook al de 34-jarige thaibokser
vermoord. Hij zou bevriend zijn geweest met Badloe, meldt
.
Dat vanochtend meteen twee aanhoudingen zijn verricht is een kleine opsteker voor politie en justitie. De vermoedelijke daders werden klemgereden bij het AMC in Amsterdam, na een wilde achtervolging over de A2. Bij de aanhouding loste het arrestatieteam twee waarschuwingsschoten.

AFREKENINGEN

In Midden-Nederland loopt het aantal dodelijke afrekeningen van de laatste jaren inmiddels in de dubbele cijfers. Een overzicht:

2013

- Liquidatie thaibokser
in Nieuwegein

- Liquidatie
in Leidsche Rijn

2014

- Liquidatie
in Amersfoort

- Liquidatie
in Amersfoort

- Liquidatie
in Utrecht

- Mislukte liquidatie

2015

- Liquidatie
uit Huizen, spyshophouder te Nieuwegein

- Liquidatie
bij carpoolplaats De Meern

- Mislukte liquidatie
in Utrecht (op oudjaarsavond raakte Chafik gewond bij de liquidatie van
in Kerkdriel)

2016

- Liquidatie
in IJsselstein

- Liquidatie
in Bijlmermeer

- Liquidatie
uit Overvecht

- Liquidatie
in De Meern

- Liquidatie misdaadjournalist
in Laren

2017

- 'Vergismoord'
in Overvecht

- Liquidatie
uit Houten, in Den Haag

- Liquidatie
op het station in Breukelen

- Liquidatie
in Nieuwegein