Fileweek: "Files kosten me minstens 1500 euro per dag"

PROVINCIE UTRECHT - De economische schade van alle files loopt in de miljarden. Vooral het vrachtverkeer wordt gedupeerd.
Zo staat elke chauffeur van transportbedrijf J. Brouwer en zonen uit Nieuwegein gemiddeld twee uur per dag stil. "Dat is ongeveer zestig euro per man", vertelt directeur Jan Brouwer. "We hebben 25 vrachtwagens rijden. Dan kom je dus op 1500 euro per dag."

CLAIMS

Brouwer krijgt daarbij ook soms claims van klanten als de chauffeur te laat is. Stilstaan is dus duur. Alles bij elkaar opgeteld heeft het onze maatschappij vorig jaar in totaal zo'n 3 tot 4 miljard euro
, rekende het Kennisinstituut voor Mobiliteit uit.
Vrachtwagenchauffeur Arno van Rooijen, die voor Brouwer rijdt, is het inmiddels gewend dat hij elke dag in de file staat, maar dat maakt het niet minder vervelend. "Ze houden er thuis ook rekening mee dat ik er 's avonds niet ben met het eten. Je weet eigenlijk niet beter."

AFGEBROKEN

Een oplossing voor het filleprobleem heeft Arno niet. Het enige dat hij kan doen is op tijd vertrekken. Maar hij vindt wel dat er iets moet gebeuren. "Doordat het economisch beter gaat, is het drukker op de weg. Maar doordat er meer files komen, wordt de economie in feite weer afgebroken. Dat is het gevolg ervan."