"Houd veroordeling Utrechtse serieverkrachter in stand"

UTRECHT - De veroordeling van de inmiddels 54-jarige Gerard T., ook bekend als de Utrechtse serieverkrachter, dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Keulen de Hoge Raad.
Gerard T. werd op 8 februari 2017 veroordeeld tot de maximumstraf van zestien jaar wegens de verkrachting van vier, deels heel jonge, vrouwen in september 1995 en in oktober 2001. De verkrachtingen vonden plaats in hetzelfde gebied aan de oostkant van Utrecht.

LOKFIETS

De verdachte heeft tegen deze veroordeling cassatie ingesteld. In cassatie wordt onder meer geklaagd over het door het hof afgewezen verzoek van de verdediging tot het horen van getuigen over de inzet van een 'lokfiets'.
De advocaat-generaal concludeert in zijn uitgebreide advies dat geen van de zeven cassatiemiddelen kan leiden tot vernietiging van de uitspraak. De uitspraak dient volgens hem dan ook in stand te blijven.

UITSPRAAK

Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal volgt, wordt de veroordeling daarmee onherroepelijk. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.
De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen.