Scholier Stijn Damen bedenkt poster vuurwerkcampagne Nieuwegein

NIEUWEGEIN - "Eenmaal kwijt, levenslang spijt", staat boven een afbeelding van een hand met aan één van de vingers een vuurpijl vastgebonden. De poster die waarschuwt voor vuurwerk, is gemaakt door scholier Stijn Damen van het Anna van Rijn College uit Nieuwegein en binnenkort in heel Nieuwegein te zien.
De gemeente voert al jaren campagne om te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk. En al jaren zien de posters uit die campagne hetzelfde. Maar burgemeester Backhuijs vond het tijd voor iets nieuws en schreef een prijsvraag uit. Aan scholieren de eer om met een nieuw ontwerp te komen.
Veel inzendingen bleken nogal luguber. Bloed en afgerukte ledematen. "Ze zijn over het algemeen best wel heftig. Dus blijkbaar is dat de manier waarop jongeren vinden dat andere jongen aangesproken moeten worden op het gevaar van vuurwerk", zegt Backhuijs.
Jenny Yeung was een van de ontwerpers. "Mensen moeten weten wat er écht gebeurd als je met vuurwerk stunt en zo dringt het tenminste door." Haar poster heeft niet gewonnen, maar dat vindt ze niet erg. Het gaat volgens haar om de boodschap.
De winnende poster werd uiteindelijk die van Stijn. Minder bloed, maar wel expressief. Stijn: "Ik heb expres geen gat in iemands gezicht getekend. Dat zou te heftig zijn voor kinderen." Hij wilde vooral dat de tekst zou blijven hangen bij mensen.
Binnenkort is zijn ontwerp in heel Nieuwegein te zien. De posters komen onder meer te hangen op driehoeksborden, in bibliotheken, op scholen en in andere openbare gebouwen.

Scholier Stijn Damen bedenkt poster vuurwerkcampagne Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.