Fileweek: fietsfiles in binnenstad Utrecht

UTRECHT - Bij een file denken we meteen aan een eindeloze rij auto's op de snelweg, maar in het centrum van Utrecht zijn fietsers de file-veroorzakers.
Volgens Peter van Bekkum van de Fietsersbond ontstaan de grootste fietsfiles bij het Ledig Erf, waar fietsers via de Twijnstraat de binnenstad binnenrijden. Dat zou met name te wijten zijn aan de verkeerslichten.
De organisatie heeft net het driejarig jubileum gevierd van de eerste echte fietsfile, bij het oversteken van de Maliebaan vanuit de Nachtegaalstraat naar de Reigerstraat. "Dat kwam omdat de weg was opgebroken en de fietsers niet goed gedetecteerd werden door het verkeerslicht. Dat zorgde ervoor dat het gewoon niet groen werd. Het heeft toen kilometers lang stil gestaan, omdat aan de overkant toevallig een politiecordon stond. Mensen durfden niet over te steken, want ze kregen gewoon een bon aan de overkant."
Toch is de fietsfile een stuk minder erg dan de autovariant, laat een vrouw in de tweewielerspolonaise bij Utrecht Centraal weten. "Voor stoplichten vormen zich altijd hele pakken met mensen. Maar als het dan groen wordt, dan fietst het allemaal wel weer rustig door. Ik kijk soms om me heen en dan denk ik 'ok, ik sta vast'. Maar ik voel me daar niet zo wanhopig bij als in de auto. Want je weet: op een gegeven moment gaat het allemaal weer rijden."

FILEWEEK

Deze week staat RTV Utrecht in het teken van de file. Hoe lang staan we op de snelwegen bumper aan bumper, wat kost dat ons, welke maatregelen kun je nemen om files te vermijden, wat kun je doen om je te vermaken in de file (de beste fileflirts) en hoe ziet de toekomst eruit?
De komende dagen dus nog veel meer over files bij RTV Utrecht. Niet alleen hier op de site en sociale media, maar ook in onze programma's op radio en televisie.

Bij de fietsfile op het Smakkelaarsveld in Utrecht
Sommigen kiezen voor de fiets om autofiles te vermijden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.