Van Dale zoekt opvolger voor "treitervlogger"

UTRECHT - Van fipronilei tot lokterrorist en van metoo-verhaal tot appongeluk. De Utrechtse woordenboekenuitgever Van Dale legt het publiek weer een bonte verzameling van nieuwe woorden voor, waarvan er één wordt uitgeroepen tot "Woord van het Jaar 2017".
De digitale stembus is woensdag geopend op woordvanhetjaar.nl. De winnaar wordt op 19 december bekendgemaakt.
Vorig jaar ging de titel naar 'treitervlogger'. Het jaar daarvoor won de 'sjoemelsoftware' van Volkswagen.

ACTUALITEIT

Van Dale heeft uit woorden die taalliefhebbers hebben ingezonden een shortlist van tien kanshebbers samengesteld. De meeste daarvan houden zoals gebruikelijk verband met de actualiteit van het afgelopen jaar. Fipronileieren beheersten in de zomer wekenlang het nieuws, in het najaar laaide onder de noemer 'me too' (ik ook) een felle discussie op over seksuele intimidatie.
Andere genomineerden zijn cryptokoorts, lokterrorist, regenboogtaal, valboete en warmtezombie. Cryptokoorts is de nieuwe goudkoorts die cryptomunten als de Bitcoin bij sommigen teweegbrengen. Lokterrorist is iemand die zich als terrorist voordoet om echte terroristen te ontmaskeren. Regenboogtaal is het woord voor 'genderneutrale' taal waarin aanspreekvormen als man en vrouw worden vermeden. Valboete is een extra bijdrage die bewoners van een aantal zorginstellingen moeten betalen voor het gebruik van de noodknop, bijvoorbeeld nadat ze zijn gevallen. En de warmtezombie is iemand die door een te hoge temperatuur ongeconcentreerd voor zich uit staart.

POLITIEK

Op de lijst staan ook woorden met een duidelijke politieke lading. Zo is er de klimaatpauper; dat is iemand met een laag inkomen die zijn energienota niet meer kan betalen door alsmaar stijgende extra bijdragen voor de ontwikkeling van duurzame energie. Merkellego staat voor betonblokken die aanslagen met voertuigen moeten voorkomen. Het naar de Duitse bondskanselier vernoemde woord legt een verband tussen haar ruimhartige vluchtelingenbeleid en terrorisme.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.