Geen extra brug over Catharijnesingel

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Er komt geen extra brug over de Catharijnesingel en het fietspad door het Zocherpark verdwijnt. Dat staat in het Voorlopig Ontwerp van de zuidelijke Catharijnesingel. Het gaat om de laatste 350 meter van de gracht tussen de Mariaplaats en hotel Karel V.
Waar nu nog fietsen staan, auto's rijden, bomen staan en hopen zand liggen, stroomt over een paar jaar weer water. De gemeente heeft nu een voorlopig ontwerp gepresenteerd voor het laatste stuk singel.

GROEN

In dat ontwerp is veel aandacht voor het groen langs de kant. Aan de straatkant wordt over de gehele lengte een zogenoemde ecologische vooroever ontworpen. Aan kant van de binnenstad blijft het beeld zoals ontwerper Zocher van het plantsoen het oorspronkelijk bedoeld had, met gazon grenzend aan water.
Het Zocherpark wordt wel een voetgangersgebied. Het huidige fietspad door het plantsoen verdwijnt dus. Fietsers kunnen aan die kant van de singel langs de woningen aan het Willemsplantsoen rijden.

BRUG

De gemeente vindt het niet nodig om een extra
aan te leggen over het nieuwe deel van de singel. Dat "past niet binnen de financiële kaders" en het levert voetgangers nauwelijks tijdswinst op. Ook maakt het historisch patroon van de bruggen een brug op deze plek niet logisch, aldus de gemeente.
Op de Catharijnesingel komen aan de waterkant nog twee bushaltes voor het openbaar vervoer. Ook komen er twee halteplaatsen en een parkeerplaats voor touringcars.

RONDJE

De Catharijnesingel werd in de jaren 70 gedempt om plaats te maken voor een snelweg. Dat plan was er ook voor de andere singels, maar daar staken actievoerders destijds een stokje voor. Twee jaar geleden ging de Daalsesingel weer open en daarna werd de gracht doorgetrokken tot TivoliVredenburg. Als het goed is is het uiterlijk vanaf 2020 weer mogelijk om een compleet rondje over de singels te varen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.