NIBUD: Kwart Nederlanders weet niet of uitvaart gedekt is

UTRECHT - Een kwart van de mensen met een uitvaartverzekering weet niet of hun uitvaart wel volledig gedekt wordt door de verzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van het Utrechtse NIBUD. Daarnaast liggen de kosten van een uitvaart vaak hoger dan verwacht. Een gemiddelde uitvaart kost volgens de consumentenbond 7500 euro, Nederlanders schatten die kosten 1500 euro lager in.
Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, bijna de helft daarvan is onvoldoende verzekerd voor een complete uitvaart. Van de mensen zonder verzekering denkt een kwart voldoende geld gespaard te hebben voor een uitvaart. Het NIBUD adviseert om op tijd na te denken wat mensen willen bij een uitvaart en wat dat kost. Dat valt te becijferen via uitvaartberekenaar van het NIBUD.
"Mensen verzekeren zich voor allerlei dingen die kunnen gebeuren, zoals inbraken, ongelukken en een brand", zegt Karin Radstake van het NIBUD. "Maar ze verzekeren zich soms niet tegen het enige waarvan je zeker weet dat het gaat gebeuren: je uitvaart." Toch adviseert Radstake niet iedereen om direct een uitvaartverzekering te nemen. "Als je genoeg geld opzij hebt staan, is het soms niet eens nodig om je te verzekeren. Maar voor sommige mensen is het handiger om elke maand een klein beetje opzij te zetten."