Fileweek met De Kwestie: elke 10 jaar rij-examen, goed plan of niet?

UTRECHT/BREUKELEN - Het is fileweek op RTV Utrecht en daarom besteedt ook De Kwestie aandacht aan het verkeer. En dan vooral het rijbewijs. Want is het eigenlijk niet raar dat iedereen zijn rijbewijs elke 10 jaar zomaar kan verlengen? Zou het niet logischer zijn om regelmatig opnieuw examen te moeten doen, of is de huidige situatie prima? Wij waren benieuwd naar de mening van de mensen in de regio en gingen daarom de straat op met de vraag: elke 10 jaar opnieuw afrijden, goed plan of niet?
Uiteraard is presentator Jurg van Ginkel nooit te goed om zichzelf eens kritisch onder de loep te nemen. Om te zien of zijn theoriekennis van jaren geleden een beetje is blijven hangen, ging hij naar de Verkeerstuin in Utrecht, waar schoolkinderen al jarenlang verkeersles krijgen. In de Verkeerstuin deed hij een geïmproviseerd theorie-examen, gebaseerd op echte vragen van het CBR.
De resultaten van dat micro-onderzoekje waren veelzeggend. Vijftien jaar nadat Jurg zijn theorie in één keer en zijn praktijk in twee keer haalde, is er toch wel wat kennis weggezakt. Want wat is ook alweer de minimale profieldiepte van een autoband? En wie heeft er voorrang op een t-splitsing waar een voetganger wil oversteken en een auto én tram willen afslaan? En ook met het praktijk-examen had Jurg moeite (al kan dat ook aan de kleine trap-autootjes van de Verkeerstuin hebben gelegen).
Geconfronteerd met het gestuntel van de presentator van De Kwestie ziet Astrid van Maarseveen van de Verkeerstuin Utrecht wel wat in een regelmatige opfriscursus, vooral voor bestuurders die vaak de fout in gaan: "Die betalen nu een boete en zijn er dan vanaf. Misschien zou het beter zijn om ze in zo'n geval weer met de regels te confronteren."
Gelukkig voor Jurg zijn zelfvertrouwen is hij niet de enige die moeite heeft met de moeilijke vragen van het CBR. Ook mensen in Breukelen die we vragen een paar voorbeeldvragen te beantwoorden hebben het vaak mis. De makkelijke en veelvoorkomende verkeerssituaties zijn voor de meesten een eitje, maar de ongebruikelijke situaties en instinkertjes leiden vaak tot foute antwoorden.
Benieuwd hoe u het er vanaf zou brengen? Rij met Jurg mee en kijk nu De Kwestie bij dit bericht of bekijk De Kwestie op donderdagavond op RTV Utrecht. Vrijdag overdag wordt de uitzending op tv herhaald.

Fileweek met De Kwestie: elke 10 jaar rij-examen, goed plan of niet?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.