Visbranche komt met eigen haringtest, Spakenburgse vishandelaren zijn blij

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De jaarlijkse haringtest van het AD krijgt concurrentie. Uit onvrede over de gang van zaken bij de krant, komt de visbranche met een eigen test. Visverkopers uit Bunschoten-Spakenburg zijn er blij mee.
"Er is steeds meer gedoe over de AD haringtest, wij dachten we gaan het zelf doen", zegt Henk Achterhuis van de branchevereniging. "Dit lijkt mij goed nieuws", reageert een groothandel uit Spakenburg. "Ik denk dat er bij de krant, zoals het in het nieuws gekomen is, toch bepaalde belangen speelden en dat is niet eerlijk."
Ook vishandelaar Arjan de Graaf is blij met de tegenhanger. "Het was al jaren bekend dat het niet helemaal klopt, maar ga het maar eens de wereld in gooien", aldus de visverkoper. "Ik hecht overigens niet veel waarde aan zo'n test, maar klanten wel."

PLANNEN

Volgens Achterhuis speelden de branchevereniging en de vereniging van visspecialisten al langer met het idee om een tegenhanger op te zetten, maar kwam dit nooit van de grond.
De plannen kwamen echter in een stroomversnelling nadat EenVandaag berichtte dat de AD haringtest niet eerlijk zou verlopen. Een lid van het testpanel zou werkzaam zijn bij een groothandel voor vis.

ONBETROUWBAAR

Volgens verschillende vishandelaren gingen in het viscircuit al langer geruchten dat de test niet betrouwbaar is. "Net als die oliebollentest is deze ook onbetrouwbaar", zegt Andries van Diermen. "Handelaren worden zo alleen maar in een kwaad daglicht gesteld."
De brancheorganisatie is ook niet blij met de soms vernietigende recensies die de krant schrijft. "Dat gaan wij straks anders doen."
Hoe de nieuwe haringtest er precies uit gaat zien, dat weet Achterhuis nog niet. "Wij vertegenwoordigen zo'n driekwart van de markt. Met onze leden gaan we bekijken hoe we dit gaan vormgeven." In elk geval is al duidelijk dat consumenten een belangrijke rol gaan spelen bij de test. "Zij gaan met een stembiljet naar de winkel toe."

NIET BLIJ

Volgens Achterhuis reageren vishandelaren positief op de tegenhanger. Hij heeft ook gesproken met het AD. "Die waren niet blij..."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.