Monument voor neergestorte bommenwerper in Leusden

LEUSDEN - Bijna 75 jaar geleden stortte een Engelse bommenwerper neer in Leusbroek. Een groep Leusdenaren zorgt nu voor een monument.
In februari 1943 vond boven de weilanden tussen Achterveld en Hamersveld (nu Leusden) een luchtgevecht plaats tussen een Engelse Stirling bommenwerper op weg naar Hamburg en een Duitse Messerschmitt-nachtjager. De bommenwerper stortte met bemanningsleden neer aan de rand van Landgoed Den Boom, dicht bij de spoorbrug over de Luntersebeek.

ONBEKEND

Acht jonge mannen, vijf Canadezen en drie Britten, twintigers nog, kwamen bij deze crash om het leven. Zij zijn begraven op het Gemenebest Ereveld op de begraafplaats Rusthof. De crash was een vrijwel onbekend verhaal in Leusden totdat de Historische Kring Leusden er in dook. "Iemand van ons groepje was zelf getuige en die heeft alle nabestaanden opgespoord en voor hen betekent het nu nog zo veel", vertelt José Huurdeman.

CEREMONIE

Op 3 februari 2018 wordt het monument onthuld op de locatie van de crash. Dat is precies 75 jaar na dato. Nabestaanden en andere genodigden belangstellenden worden uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen. Een kunstenaar heeft een ontwerp voor het monument gemaakt. Om de herdenkplaat af te maken is nog geld nodig en daarom is de Historische Kring Leusden een crowdfundingactie gestart.
Wie wil doneren kan hier terecht.
Neergestorte bommenwerper Leusden krijgt na 75 jaar een monument

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.