Eindredacteur Bosatlas van de Veiligheid optimistisch: "Veel dalende lijnen"

PROVINCIE UTRECHT - Het gaat goed met de veiligheid in Nederland. Dat zegt Henk Leenaers, samensteller van de Bosatlas van de Veiligheid. De atlas staat vol kaarten, statistieken en cijfers over de veiligheid. Volgens eindredacteur Leenaers is er sprake van een algemene daling van het aantal misdaden. De stad Utrecht springt er positief uit.
Leenaers stelde de Bosatlas samen en is optimistisch. "Wat mij opvalt is dat er heel veel dalende lijnen zitten in de Bosatlas. Dus het wordt op veel fronten beter. Het aantal daders neemt af. Het aantal moorden neemt af. Je kunt het zo gek niet bedenken of het neemt af", zegt Leenaers. "Je kunt met recht zeggen dat we in een van de veiligste landen van de wereld wonen."
In Utrecht is het op sommige gebieden een stuk veiliger dan in andere grote steden. Zo is de kans om in Utrecht vermoord te worden zes keer kleiner dan in Amsterdam. De hoofdstad staat, zoals gebruikelijk, bovenaan in de lijst van steden met de meeste moorden, met 152 moorden per 100.000 inwoners. Voor Utrecht is dat getal stukken lager met 24 moorden per 100.000 inwoners. "Spectaculair weinig," noemt Leenaers dat.
De Bosatlas kijkt niet alleen naar moorden. Ook de kans op rampen, ziekten en terrorisme wordt in kaarten en statistieken verbeeld. Daarnaast is er ook ruimte voor niet-levensbedreigende zaken zoals fietsendiefstallen. Daar scoort Utrecht wel weer relatief hoog. De atlas bracht in kaart waar in de stad de meeste fietsen worden gestolen. Die plek zal voor de meeste inwoners niet als een verrassing komen: in de straten rond Utrecht Centraal worden veel fietsen gestolen.

Eindredacteur Bosatlas van de Veiligheid is optimistisch

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.