Mob-complex Elst mag nog niet verhuurd worden, nieuwe eigenaar krijgt standje

ELST - De nieuwe eigenaar van het militaire mobilisatiecomplex in Elst is op de vingers getikt door de gemeente Rhenen. De loodsen van het terrein stonden al te huur op een website en dat mag helemaal niet.
Volgens de wethouder past dat niet binnen de regels die nu gelden en ook niet bij wat de omwonenden eerder hadden ingebracht. Die lieten tijdens een bijeenkomst weten vooral natuur te willen zien en niet al te veel bedrijvigheid.

OPSLAGPLAATS

Het terrein is 14,5 hectare, oftewel zo'n 29 voetbalvelden groot. Het zogenoemde 'mob-complex' diende vroeger als opslagplaats voor het leger.
"Ik heb de nieuwe eigenaar verteld dat bedrijvigheid daar absoluut niet kan", zegt wethouder Henk van den Berg. "Het bestemmingsplan laat dat niet toe. Als ze wel verhuren, gaan we handhavend optreden. Dat betekent dat de bedrijven daar weg moeten."

BESTEMMINGSPLAN

Zesruit BV heeft het militaire terrein gekocht voor 1,25 miljoen euro. Het bedrijf wil, net als op een mob-complex in Loenen, de bestaande loodsen verhuren aan kleine bedrijven en maatschappelijke organisaties, zoals het Rode Kruis, meubelmakers en de brandweer. Het bedrijf wil daar in Elst zo snel mogelijk mee beginnen. De gemeente heeft echter nog geen toestemming voor gegeven. Het bestemmingsplan moet daarvoor aangepast worden.
Het Utrechts Landschap zei eerder al dat plannen voor een groot natuurgebied in rook zijn opgegaan. De wethouder raadde het sterk af om de loodsen nu te verhuren.

RODE LIJN

Van den Berg laat weten de wensen van inwoners mee te blijven nemen in volgende gesprekken: "De rode lijn die inwoners willen, handhaven we. Als de gesprekken leiden tot niets, dan heeft trekken aan een dood paard geen zin. Dan zou het kunnen dat het terrein er tot in lengte van jaren zo bij blijft liggen."
Dit jaar nog volgt opnieuw een gesprek met de eigenaar. "Het is best een redelijke gesprekspartner", aldus Van den Berg. "Ik hoop dat we er samen uitkomen en dat we de lijn die we met inwoners besproken hebben, door kunnen zetten. Dat zal niet makkelijk zijn, maar de poging moeten we wagen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.