Minister onderzoekt of tbs later alsnog opgelegd kan worden

DEN DOLDER - Minister Dekker gaat de komende tijd bekijken of het mogelijk is dat verdachten die weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek, na twee jaar in de cel alsnog tbs krijgen. Begin volgend jaar wil hij duidelijkheid geven.
De minister voor Rechtsbescherming zegt dat "de schrijnende zaak van Anne Faber" duidelijk heeft gemaakt "hoe urgent dit is". Daarom wil hij snel uitzoeken wat er gedaan kan worden met verdachten van ernstige misdaden die niet meewerken.
Kamerleden Van Oosten (VVD) en Kuiken (PvdA) willen dat een rechter die niet meteen tbs kan opleggen, dat later alsnog kan doen. Ze stellen voor de verdachte in de gevangenis te observeren en dan na twee jaar eventueel alsnog tbs te geven.

ANNE FABER

Verdachte Michael P. was eerder veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes. Hij kreeg geen tbs omdat hij weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Ten tijde van de verdwijning van Anne Faber verbleef hij in de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar hij werd voorbereid op terugkeer in de samenleving.
Het is overigens niet altijd zo dat verdachten die niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek geen tbs krijgen. Soms zijn er andere aanwijzingen om iemand wel tbs op te leggen.