"Onvoldoende vertrouwen in mantelzorgers"

BUNNIK - Er moet een einde komen aan het 'wantrouwen' vanuit de politiek richting mantelzorgers. Door de huidige wet- en regelgeving krijgt deze groep veel te veel tegenwerking, stelt Mezzo, de landelijke vereniging in Bunnik voor iedereen die zorgt voor een naaste.
"Mantelzorgers gaan een steeds grotere rol spelen. Maar van de overheid krijgt deze groep wantrouwen in plaats van erkenning. Met het oog op fraude zijn er nu zoveel regels, maar deze groep heeft het beste met hun naasten voor. Ze verdienen veel meer vertrouwen'', zegt een woordvoerster van de belangenorganisatie.

MANTELZORGBOETE

Bij samenwonen om te mantelzorgen bestaat de kans dat er wordt gekort op de bijstandsuitkering (mantelzorgboete) en kan de mantelzorger uit huis worden gezet (medehuurderschap).
"En de mantelzorger kan van het kastje naar de muur worden gestuurd voor een mantelzorgverklaring die formeel niet bestaat", aldus de zegsvrouw.

VAKER MELDINGEN

Bij Mezzo komen steeds vaker meldingen binnen van mensen die in de problemen komen. Het televisieprogramma Radar besteedde er eerder deze week ook aandacht aan.
"Na deze uitzending hebben we ook meer telefoontjes gekregen. Mezzo is momenteel in gesprek met het ministerie van VWS over de regels die mantelzorgers ontmoedigen in de zorg voor een ander."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.