Utrechts laboratorium maakt nieuwe longen of botten op maat met 3D-printer

UTRECHT - Een nieuwe long of een nier van je eigen weefsel en helemaal op maat gemaakt: dat is de toekomst waar het nieuwe Fieldlab 3DMedical aan gaat werken. Donderdag werd het laboratorium geopend op het Utrecht Science Park.
Het Fieldlab is een samenwerking tussen meerdere organisaties en bedrijven zoals onder meer de Hogeschool Utrecht, het UMC Utrecht en Stichting ProtoSpace. Door intensief samen te werken, hopen ze binnen de komende 50 jaar een 3D-printer te ontwikkelen die organen van menselijke cellen kan maken.
Claartje Aarts is directeur van Stichting ProtoSpace en is blij met de samenwerking: "Het Fieldlab is gedeeltelijk ook in het UMC Utrecht. Daar kun je natuurlijk snel experimenteren. Je kunt je casussen snel ophalen. Dus dat gaat heel erg helpen om juist weer die technische oplossingen daar weer tegenaan te kunnen zetten."

3D-PRINTER

In het laboratorium van Rik Lafeber, docent aan de Hogeschool Utrecht, print een 3D-printer nu al kunststof botten. Ook de Domtoren van Utrecht wordt met grote regelmaat geprint. De nieuwe printkop, die weefsel kan printen, ligt al in het laboratorium en ziet er iets anders uit: "In plaats van dat hij in dit geval plastic print, zitten in deze buisjes gels waar dus menselijke cellen in zitten of nu in ieder geval nog proefcellen. Door middel van een menging en een proces in de printkop proberen ze dus nu al celstructuren te printen."

ORGANEN

Binnen 10 tot 15 jaar hopen de onderzoekers al kraakbeen te kunnen printen van cellen uit het lichaam van de patiënt. Over zo'n 50 jaar zou dat zomaar een nier of een long kunnen zijn, hoopt Rik Lafeber, want de ontwikkelingen gaan snel: "Als we die sprongen kunnen blijven maken dan gaan wij in ieder geval de eerste stappen daarin nog zeker meemaken."
Het printen van een orgaan dat bestaat uit de cellen van een patiënt heeft veel voordelen: een orgaan dat is gemaakt van je eigen cellen zal namelijk veel minder snel door je lichaam worden afgestoten.

Utrechts laboratorium maakt organen op maat met 3D-printer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.