Eddy Zoëy zoekt de zwartbekgrondel in de Lek

JAARSVELD/VREESWIJK - De zwartbekgrondelplaag lijkt op zijn retour in de rivier Lek. De grondel is een bodemvis die in de jaren negentig vanuit de Donau en via ballastwater van schepen in de rivier terechtkwam. Daar heeft de vis zich tot een ware plaag ontwikkeld. Ze eten de eitjes van andere vissen en vissers klaagden erover dat ze steeds maar weer dezelfde grondels aan de haak hadden.
Bioloog en sportvisser Marco Kraal merkt dat er minder grondels rondzwemmen. "Waarschijnlijk komt dat doordat snoekbaarzen en baarzen ze geleerd hebben te vreten", zegt hij. "Voorheen deden ze dat niet. Als je nu een snoekbaars openmaakt zit er vrijwel altijd een grondel in."
"Zo vindt de natuur weer een balans", stelt Eddy vast. En dat blijkt wel als Eddy en Marco de Lek op gaan om de zwartbekgrondel te vinden.

VISSTAND

Het water van de Lek is schoon, maar ook weer niet té schoon, waardoor het verder heel goed gaat met de visstand in de rivier. Je vind er snoekbaars, barbeel en veel andere soorten grondels. Een vrij nieuwe soort is de zeeforel. Deze wordt pas sinds kort in grotere getale aangetroffen in de Lek.
Door het schone water is het voedsel voor de vissen niet per se toegenomen, maar wel veel gevarieerder geworden. Marko: "De schijf van vijf voor de vissen is nu veel meer aanwezig en dat is goed voor ze.

VOGELS

Ook de natuur op de oevers van de Lek floreert. Marco: "Het is hier echt prachtig! We hebben de rivier een tijd lang naar een soort betonbak omgevormd waardoor er weinig variatie in de oevers was. Door inzet van diverse natuurorganisaties is de rivier nu weer meer in zijn natuurlijke staat gekomen. Daardoor zijn er nu ook weer meer soorten vogels te zien zoals de zaagbek, en de noordgans.
Natuurlijk Zoëy is bij dit bericht te zien. De televisieuitzending is zaterdag vanaf 13.30 uur ieder uur op tv te zien.

Natuurlijk Zoëy op de Lek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.