Fileweek: "Omzeil de files met een vliegende auto"

PROVINCIE UTRECHT - De hele week besteedt RTV Utrecht al aandacht aan files. Op de laatste dag kijken we naar de toekomst. Waar gaat het heen met het fileprobleem? Wat als jouw auto kan opstijgen en zo over de file heen kan vliegen? Verslaggever Robert Jan Booij probeerde daarom vandaag zo'n futuristische auto uit.
Booij bezocht in het radioprogramma Utrecht is Wakker ondernemer Marco van den Bosch, die met zijn bedrijf al prototypes van een vliegende auto maakte. Dat zijn exemplaren die nog verder ontwikkeld moeten worden voordat ze ook echt de markt op kunnen. Booij was onder de indruk. "Het lijkt wel een badkuip van twee meter lang en daar bovenop twee reusachtige propellers."

GYROCOPTER

Van den Bosch heeft goed over de constructie van de vliegende auto's nagedacht. "Die bestaat uit een driewieler die kan kantelen in de bocht én een gyrocopter. Door de combinatie van deze twee elementen zijn we in staat om binnen vijf minuten een auto om te bouwen tot een gyroplane."
De bestuurder van de futuristische auto kan zo in een handomdraai de file omzeilen, zegt Van den Bosch. "Op het moment dat je op de snelweg rijdt en die file tegenkomt, dan neem je een uitrit. Het is namelijk niet de bedoeling om direct van de snelweg op te starten, want dat geeft wat gevaar. Maar je kan dan in vijf minuten tijd op een knop drukken, zodat het rotorsysteem omhoog komt. Dan kan je de weg voortzetten over de files heen!"

VLIEGBREVET

Voor de vliegende auto is een opstijgstrook nodig van zo'n tweehonderd meter. Met sommige exemplaren kan 1300 kilometer gereden of 400 tot 500 kilometer gevlogen worden. Maar volgens Van den Bosch kan niet iedereen er zo mee rijden. "Je moet een vliegbrevet hebben. Onze klanten krijgen dan ook een opleiding. Ze leren in 35 uur vliegen met een stukje theorie erbij."
Volgens Van den Bosch kunnen gebruikers in principe zonder veel moeite de lucht in. "Wij kunnen vliegen tot 3.500 meter. Maar als je onder de 1.900 meter blijft, dan hoef je geen vliegplan in te leveren. Dus dan hoef je je niet bij de verkeerstoren aan te melden. Dan kan je gewoon de exit van de snelweg nemen. Daar liggen dan ook die veldjes waar je kunt opstijgen. We zijn nu bezig om die aan te leggen."

KOSTBAAR

Toch is een vliegende auto nu nog een kostbare zaak. "Het eerste vliegtuigje kost 499.000 euro, exclusief de tax. Maar je krijgt er dan een auto en een vliegtuig voor," aldus Van den Bosch.
De ondernemer denkt niet dat het gevaarlijk is als iedereen ooit een vliegende auto kan kopen. "Nee, de lucht is enorm groot. Ook daar zullen geleidingssystemen en tunnels aangelegd worden, zodat je daar ook veilig kunt vliegen."

REGELS

Wel denkt Van den Bosch dat er ooit afspraken komen om het autoverkeer in de lucht te stroomlijnen. Maar dat houdt volgens hem de invoering van de auto's niet tegen. "Alle professoren zeggen dat we maar één kant opgaan én dat is de lucht in. Daar zullen allemaal regels voor moeten komen. De nieuwe generatie zal er aan moeten wennen."
Van den Bosch wil de eerste vliegende auto al in 2019 aan de klant leveren. "Maar we gaan het eerste exemplaar in maart introduceren op een autobeurs in Genève. We zijn ervan overtuigd dat het gaat gebeuren," zo vertelde hij verslaggever Robert Jan Booij.

FILEWEEK

Deze week staat RTV Utrecht in het teken van de file.
staan we op de snelwegen bumper aan bumper, wat
dat ons, welke
kun je nemen om files te vermijden, wat kun je doen om je te vermaken in de file (de beste
) en hoe ziet de toekomst eruit?
Vandaag nog veel meer over files bij RTV Utrecht. Niet alleen hier op de site en sociale media, maar ook in onze programma's op radio en televisie.

Verslaggever Robert Jan Booij in een futuristische auto op Radio M Utrecht (I)
Verslaggever Robert Jan Booij in een futuristische auto op Radio M Utrecht (II)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.