"Knellende regels zitten slim laden van auto's in de weg"

UTRECHT - De ontwikkeling van het 'slim' laden van auto's, waarmee aanzienlijke CO2-reductie kan worden gerealiseerd, hapert door "knellende" regels. Daardoor denken consumenten wel twee keer na alvorens mee te doen met duurzame initiatieven, aldus onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht en kenniscentrum van netbeheerders voor elektrisch vervoer ElaadNL.
Bij slim laden worden de auto's vooral opgeladen wanneer het stroomaanbod hoog is. Dat kan bij een hardere wind of veel zon, waardoor er voldoende energie van zon- en windparken voorradig is. Ook worden auto's juist niet opgeladen op piekmomenten, zoals in de vroege morgen. Een ander punt van slim laden is dat de auto tijdens die piek juist als accu voor huishoudens wordt gebruikt.

DUBBELE BELASTING

Het leveren van stroom aan het netwerk gaat echter gepaard met kosten. Daardoor betalen consumenten mogelijk dubbele belasting. Ook zijn de noodzakelijke laadpalen met een hoge capaciteit kostbaar. Om die reden worden op openbare plekken laadpalen met een lage capaciteit geïnstalleerd. Die kosten moeten omlaag.
De partijen, die overigens ook de steun hebben van de grote steden en andere overheden, wijzen erop dat steeds meer elektrische auto's op de weg rijden, waarmee ook de vraag naar stroom zal stijgen.

ACCU

Door auto's als opslag te gebruiken, kunnen kosten voor de aanleg van energienetwerken op termijn omlaag. De accu van een elektrische auto kan momenteel al genoeg energie opslaan om een gemiddeld huishouden een week lang van stroom te voorzien.