Onderzoeksraad: verbied vuurpijlen en rotjes

UTRECHT - De overheid moet vuurpijlen en knalvuurwerk verbieden. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die een uitgebreid onderzoek heeft verricht naar veiligheidsrisico's rond de jaarwisseling. Volgens de raad is de tijd gekomen om "het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen" te doorbreken.
De raad deed het onderzoek op verzoek van de vier grote gemeenten, waar onder dus Utrecht. Zij stelden namelijk dat het aantal incidenten de afgelopen jaren maar niet minder werd.

ROEKELOOS GEDRAG

De OVV signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en "uitnodigt tot roekeloos gedrag".
De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven. Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

CRUCIAAL

Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest "een meer georganiseerd karakter" te geven. Bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren.
Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is "cruciaal" om te voorkomen dat gemeenten zelf "het wiel moeten uitvinden", stellen de onderzoekers.