Amersfoortse BOA's met boeien op straat

© RTV Utrecht / Rik Dogger
AMERSFOORT - Handhavers van de gemeente Amersfoort mogen sinds vrijdag lastige personen in de boeien slaan. Alle twintig BOA's lopen nu met een setje handboeien over straat. "Vooral tijdens de horecanachten zijn we een aanvulling op de politie en daar komt erg de behoefte vandaan."
Dennis Mulderij werkt al tien jaar als handhaver in Amersfoort. Hij merkt dat hij de laatste jaren steeds meer taken krijgt, zoals het draaien van nachtdiensten tijdens uitgaansavonden. "De boeien zijn zeker een toegevoegde waarde. Het is weer een stukje gereedschap dat we in onze gereedschapskist krijgen om ons werk zo professioneel mogelijk uit te voeren."

TRAINING

Alle twintig 'buitengewone opsporingsambtenaren' zijn de afgelopen twee jaar opgeleid om te werken met de boeien. Wim Kroon werkt nu twee jaar bij handhaving. "Hiervoor werkte ik op Schiphol, en daar hadden wij ook al handboeien", legt Kroon uit. "Het is heel belangrijk dat je goede training krijgt en dat dat herhaald wordt."
Volgens wethouder Menno Tigelaar is het meer dan terecht dat de BOA's handboeien bij zich dragen. "We zien dat het werk van de BOA's een stuk uitgebreider is dan een aantal jaar geleden. Zo zijn ze ook actief in de horecanachten", zegt Tigelaar.

POLITIE

Tijdens die nachten werken de handhavers veel samen met de politie. Volgens de wethouder is het niet zo dat er te weinig agenten beschikbaar zijn en daardoor handhavers ingezet worden. Hij ziet de BOA's vooral als een verlengstuk van de politie. "In onderlinge afstemming kunnen zij prima het werk doen wat gedaan moet worden."
Doordat handhavers als Wim en Dennis nu mensen mogen boeien komen ze ook af en toe in fysiek contact met mensen. "Daar zijn we natuurlijk in getraind", leggen ze uit.

DIENSTWAPEN

Overigens verwachten de BOA's dat de handboeien niet vaak ingezet zullen worden. "Net als een politieagent zijn dienstwapen niet vaak nodig zal hebben, zullen wij waarschijnlijk ook niet snel naar de handboeien grijpen."
Amersfoort is niet de eerste gemeente waar BOA's met een setje boeien over straat lopen. "In Leusden is dat nu ook al het geval. Wij hebben ook veel contact met de collega's daar."

Verslaggever Rik Dogger op pad met de Amersfoorste handhavers
Handhavers Amersfoort mogen lastige mensen in de boeien slaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.