"Logo V&D Zeist moet op de gevel blijven"

ZEIST - Het logo van de oude Vroom en Dreesmann aan de 1e Hogeweg in Zeist moet als het pand een nieuwe bestemming krijgt, aan de gevel blijven hangen. Dat vindt een groep oud-werknemers van het warenhuis.

FAMILIE

Paul Muijsert was in 1968 één van de eerste werknemers van de V&D in Zeist. Hij heeft uit die periode nog altijd vrienden. "Het was zo'n hechte club. Als je een keer op het laatste moment niet kon werken, namen je collega's je dienst zonder morren over."
"Ik werkte op de sportafdeling in de kelder. Hier ligt een deel van mijn leven en het zou mooi zijn als dat op de één of andere manier in stand blijft. Dat logo blijft iets magisch houden."

MIS EN FANFARE

De Vroom en Dreesmann werd in 1968 bijzonder geopend. Er werd door het katholieke concern een mis gehouden, het gebouw werd door een pastoor ingezegend en de fanfare stond voor de deur te spelen, weet Muijsert nog.
"Alle kinderen kregen bovendien gratis speelgoed. Dat zorgde voor een enorme drukte. Een tijdje geleden sprak een vrouw me op straat aan die zei dat ze haar pop nog altijd heeft. Ze was het nooit vergeten."

HUWELIJK

Onder het personeel ontstonden ook liefdesrelaties. Hans Nijman had een managersfunctie en zijn huidige vrouw Willy was er verkoopster. "In het begin botsten we enorm, maar uiteindelijk zijn we gaan samenwonen en later getrouwd. We moeten er altijd aan denken als we langs het gebouw lopen."
Willy vult aan: "Het had weinig gescheeld of ik had niet eens een baan gekregen bij de V&D. Ik was van huis uit protestant en dat viel niet helemaal lekker bij de katholieke personeelschef. Maar ik kreeg alsnog die baan, gelukkig."
Het stel hoopt dat het gebouw een mooie nieuwe bestemming krijgt. "De muziekschool zou er in kunnen. Of kunstenaars", zegt Hans. Willy vult aan: "Het is altijd het middelpunt van Zeist geweest. Het ademt historie. Dat moet gekoesterd worden".

DISCUSSIEAVOND OVER TOEKOMST

RTV Utrecht organiseert samen met AD Utrecht Oost, De Nieuwsbode, SlotstadRTV, Zeistermagazine, 'Wij zijn Zeist' en ZeistinBeeld.nl een discussieavond over de toekomst van het oude warenhuis.
Op woensdagavond 6 december gaan verschillende betrokken onder leiding van oud-nieuwslezer en Zeistenaar Job Boot in Bibliotheek Idea aan de Markt met elkaar in debat. De toegang is gratis en de deuren openen om 19:30 uur.

Oud-werknemers van de V&D in Zeist willen dat het logo op het pand blijft hangen