Kerstpot Leger des Heils verbannen uit Hoog Catharijne

UTRECHT - Het Leger des Heils in Utrecht kan de jaarlijkse kerstpot niet meer in Hoog Catharijne zetten. Met deze kerstpot zamelt de organisatie al tientallen jaren geld in voor kerstvieringen voor minder bedeelden in Utrecht. De eigenaar van het winkelcentrum heeft de regels aangescherpt en daardoor mag de organisatie er niet meer collecteren.
De opbrengst liep soms wel op tot 4.000 euro. Majoor Fred Nieuwland van het Leger des Heils zegt tegen RTV Utrecht dat het wegvallen een flinke domper is. "Met de begroting van de kerstfeesten was er helemaal vanuit gegaan dat onze kerstpot in het winkelcentrum kon staan."

KERSTPAKKETTEN

Het geld werd de afgelopen jaren gebruikt voor mensen die het moeilijk hebben. "Wij geven kerstpakketten uit, delen attenties uit voor zieken en eenzamen en hebben een kerstfeest. Dat zijn de drie belangrijkste dingen die we doen."
Nieuwland geeft aan dat het moeilijk is om nu nog nieuwe plek te vinden om geld in te zamelen. "Het kwam wel even rauw op je dak. Je denkt dan gelijk hoe je dat geld bij elkaar kunt krijgen. Zeker op zulke korte termijn." Om het kerkgenootschap te helpen kan de kerstpot nu in ieder geval gespekt worden via de website.

UITZONDERING

Nieuwland heeft er trouwens wel begrip voor dat Hoog Catharijne zich aan de regels moet houden. "Ik heb geprobeerd of het zou lukken om een uitzondering voor het Leger des Heils te maken. Maar begrijpelijke wijze lukte dat niet. Want waarom wij wel en een andere organisatie niet?"
Tot nu toe was het Leger des Heils de enige organisatie die in het winkelcentrum mocht collecteren, zegt eigenaar Klépierre tegen RTV Utrecht. Maar het bedrijf wil voortaan een lijn trekken en vandaar dat er een einde komt aan de uitzonderingspositie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.