Fileweek: "Zelfrijdende auto over drie tot vijf jaar op de snelweg"

UTRECHT - Achterin plaatsnemen in de auto terwijl de auto zelf rijdt. Nu nog toekomstmuziek, maar deze zogenoemde 'autonome' voertuigen zijn al in ontwikkeling.
Robbert Lohman was vanavond te gast in UVandaag, vanwege de laatste dag van de 'fileweek' bij RTV Utrecht. Lohman vertelde uitgebreid over de toekomst van de auto, als specialist in autonome verkeersoplossingen.
Volgens hem is het een kwestie van jaren voordat we in zulke zelfrijdende auto's kunnen zitten: "Als je gaat kijken naar de snelweg, daar kan al heel veel automatisch. Al het verkeer rijdt dezelfde kant op en ongeveer even hard. De binnenstad is heel anders, veel kruisend verkeer, dus voordat je dit systeem in de binnenstad gaan zien ben je tien tot vijftien jaar verder. Op de snelweg kan het misschien binnen een jaar of drie al."
Helaas denkt hij niet dat de zelfrijdende auto iets gaat doen aan de fileproblematiek. "De autonome auto gaat de file niet verhelpen. Wat uiteindelijk de file gaat verhelpen is dat meer mensen een auto gaan delen. Auto's van de weg halen, kortom. Wij zeggen daarom ook, je moet starten met autonoom openbaar vervoer."

FILEWEEK

Deze hele week stond RTV Utrecht in het teken van de file.
staan we op de snelwegen bumper aan bumper, wat kost dat ons, welke maatregelen kun je nemen om files te vermijden, wat kun je doen om je te vermaken in de file (de beste
) en hoe ziet de toekomst eruit? Misschien wel met
auto's!

Op bezoek bij een bedrijf dat zelfrijdende auto's maakt
Ook in UVandaag werd vandaag gepraat over de zelfrijdende auto's