Vechtsebanen gered dankzij afspraak met gemeente

UTRECHT - De Vechtsebanen in Utrecht lijkt ook na 2020 te blijven voortbestaan. De toekomst van de schaatsbaan was zeer onzeker, omdat het jaarlijkse bedrag aan erfpacht van 15.000 euro naar 480.000 euro zou gaan.
Dat heeft wethouder Paulus Jansen laten weten aan de gemeenteraad. De erfpachtverhoging zou vanaf 2020 ingaan. De eigenaar van de schaatsbaan krijgt nu 200.000 euro subsidie per schaatsseizoen en gaf aan het nieuwe erfpachtbedrag niet te kunnen betalen.

VERLAGEN

Jansen besloot het jaarlijkse bedrag aan erfpacht van 480.000 euro naar 240.518 euro te verlagen. Dat was mogelijk doordat de schaatsbaan een deel van de omgeving aan de gemeente teruggeeft en de overeenkomst is aangepast aan het actuele prijspeil en de huidige rentestand.
Dit jaarlijkse bedrag zou de schaatsbaan echter ook niet kunnen betalen. De eigenaar stelde voor om zowel de jaarlijkse subsidie als de jaarlijkse erfpacht op nul te zetten. "Kwijtschelding van erfpacht voor ondernemingen is echter in strijd met ons gemeentelijk grondbeleid", schrijft Jansen.

VERTROUWEN

Hij verhoogt de jaarlijkse subsidie daarom vanaf 2021 naar 240.518 euro. Hierdoor is de schaatsbaan zelf geen geld kwijt aan erfpacht. Jansen: "Op deze manier kan een belangrijk sportcomplex, dat elk seizoen circa 400.000 bezoekers trekt, de toekomst met vertrouwen tegemoet zien."
Door de nieuwe subsidieovereenkomst kan de gemeente ook andere afspraken maken met de schaatsbaan. Die gaan over de beschikbaarheid van het ijs voor schaatsverenigingen en individuele schaatsers en "maatschappelijk verantwoorde tarieven".