Potvis overleed mogelijk door darminfectie

UTRECHT - De potvis die is aangespoeld op het strand van Domburg is waarschijnlijk overleden door een ernstige darmafwijking. Dat stelt onderzoekster Lonneke IJsseldijk van Universiteit Utrecht.
De sectie op het karkas werd vandaag afgerond. Microscopisch onderzoek van de stukken potvisdarm moet volgende week definitief uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

KLEIN DEEL

"We weten dus nog niet zeker of hij daaraan is overleden. We kunnen maar een klein deel van de darmen zien, want darmen van een potvis kunnen wel zeventig meter lang zijn", aldus IJsseldijk.
De ruim 13 meter lange potvis, een mannetje, lijkt in de nacht van donderdag op vrijdag levend te zijn aangespoeld op het strand van Domburg. Het bloed wijst erop dat het dier nog in leven was toen de huid beschadigd raakte, meldt IJsseldijk. "In de maag zaten wormen die nog leefden. Dat wijst op een doodsstrijd op het strand van Domburg."

KRANEN

Met hulp van kranen en een shovel is het karkas hoger op het strand gelegd zodat de werkzaamheden niet meer worden onderbroken door hoogwater. "We doen ons best om voor donker klaar te zijn", zegt IJsseldijk.
Daarna komen de onderzoekers terug naar Utrecht. "Maandag gaan we verder in het lab met het microscopisch onderzoek. We zien dit soort dieren niet zo vaak en een potvis is voor ons nog steeds heel uniek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.