Eerste regionale ijsdag van de winter

PROVINCIE UTRECHT - In grote delen van Nederland kwam het kwik zaterdag niet boven nul graden uit. Daarmee was het de eerste regionale ijsdag van deze winter, zo meldt Weeronline. In het midden, zuiden en oosten lag de maximumtemperatuur op grote schaal onder het vriespunt.
Wanneer het 24 uur lang vriest is sprake van een ijsdag. In De Bilt kwam de temperatuur juist wel boven de nul graden, daarom was het geen landelijke ijsdag.
Sinds gisterenmiddag is er 573 ton zout gestrooid om de gladheid op de snelwegen de baas te blijven. Vanwege de gladheid is in het zuiden van het land tot het einde van de ochtend code geel van kracht.

EERDER KOUD

De eerste ijsdag van het seizoen diende zich eerder aan dan vorig jaar. Toen bleef de maximumtemperatuur pas op 29 december voor het eerst steken onder nul. De laatste keer dat in ons land een ijsdag werd genoteerd was op 10 februari van dit jaar.
Het hoogste aantal ijsdagen werd genoteerd in de winter van 1962-1963 in Eelde met 55 ijsdagen. Gemiddeld telt De Bilt acht ijsdagen per jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.