Omwonenden De Linde boos op Soest

SOESTERBERG - Bewoners van de Christiaan Huygenslaan in Soesterberg zijn boos op de gemeente Soest. Ze ervaren al overlast van hangjongeren en zitten nu absoluut niet te wachten op horeca in de buurt.
"We praten wel, maar ze horen ons niet", zegt Bert van Soeren over de gemeente. Van Soeren woont recht tegenover Dorpshuis De Linde. "We ervaren overlast van hangjongeren die ontdekten dat ze gratis wifi hadden van de bibliotheek en nu er plannen zijn om er horeca in te vestigen, is voor ons de grens wel bereikt."

FEESTJES

Volgens Van Soeren is het nu al druk in de straat als ouders hun kinderen naar school brengen en halen. "Dat hebben we tegen de gemeente gezegd en in plaats van echte oplossingen, zijn er gele strepen op de stoep getrokken om wildparkeren tegen te gaan. Ook is de straat eenrichtingsverkeer geworden. Dat helpt alleen helemaal niets."
Plannen om zalen in het dorpshuis voor feestjes te verhuren schieten ook in het verkeerde keelgat. Van Soeren: "Veel verkeer ten eerste, maar we zien nu al dat als er 's avonds veel mensen zijn, dat voor rumoer op straat zorgt. Dat wordt straks alleen maar erger."

MAATREGELEN

Verantwoordelijk wethouder Janneke van Berkel (CDA) laat in een schriftelijke reactie weten dat ze de kritiek van bewoners dat ze niet gehoord worden, verwerpt. "Begin dit jaar lag er een realistisch voorstel van drie betrokken Soesterbergers om het beheer van de sociaal culturele voorziening over te nemen van de gemeente. Daarna zijn we direct in gesprek gegaan met omwonenden en belanghebbenden. We zijn daarbij uiterst zorgvuldig te werk gegaan en zijn zoveel mogelijk aan de wensen van bewoners tegemoet gekomen."

PROCEDEREN

De bewoners zijn de houding van de gemeente Soest inmiddels zo beu, dat ze willen gaan procederen om hun gelijk te krijgen. Daarbij worden ze gesteund door lokale partij Gemeente Belangen Groen Soest die inmiddels raadsvragen over de kwestie heeft gesteld.
Wethouder Van Berkel hoopt dat er alsnog in goed overleg gepraat kan worden, zo schrijft ze. "We vinden het heel belangrijk om met de bewoners in gesprek te blijven. Op 13 december hebben we weer een vervolgafspraak gepland staan, waarbij we concrete voorstellen willen doen voor wat betreft de verkeerssituatie ter plekke. Aan hetgeen de bewoners eigenlijk willen, namelijk het sluiten danwel verplaatsen van de Linde, zullen we als gemeente niet tegemoet komen."
Gemeentebelangen Groen Soest stelde eerder raadsvragen over de overlast.

Omwonenden De Linde ervaren overlast en zijn boos op de gemeente Soest