Social Cannabis Club opent in Utrecht

UTRECHT - In de Utrechtse wijk Lombok wordt vandaag een Social Cannabis Club geopend. Dat is een informatiepunt waar mensen terecht kunnen die meer willen weten over het medicinaal gebruiken van wietolie. Er zijn al soortgelijke clubs in steden als Amsterdam, Zwolle, Groningen en Eindhoven.
Geïnteresseerden moeten lid worden van de stichting Suver Nuver. Dan kunnen ze de wietolie toegestuurd krijgen. De wietolie is niet in het pand te koop, omdat dat illegaal is. De stichting wil dat de overheid wietolie legaliseert.

PROEFPAKKETJE

"Nieuwe leden krijgen een gratis proefpakketje", zegt Sander Groenenberg van Suver Nuver. "Als je dat naar tevredenheid gebruikt, dan kan je lid worden." De wietolie wordt vervolgens op "een niet nader te noemen locatie" in enveloppen gestopt en verstuurd.
Wietolie is een vorm van medicinale cannabis, die bestaat uit een mengsel van plantaardige olie en de werkzame stoffen CBD of THC. De olie kan volgens gebruikers helpen bij het tegengaan van de symptomen van een hele reeks aan ziektes en kwalen, zoals slaapgebrek, chronische pijn en eetproblemen. Wietolie moet in principe oraal ingenomen worden, maar kan ook op het lichaam gesmeerd worden.

GEEN VAST RECEPT

"Er komen mensen met allerlei ziektebeelden bij ons", zegt Groenenberg. "Er is niet één vast recept, voor één vaste ziekte. Het is de moeite waard om dit geduldig en verantwoord te onderzoeken, maar er is geen garantie dat het gaat helpen."
Doel van de stichting is taboes te doorbreken en wietolie te legaliseren. De olie is nu al wel legaal aan te schaffen via een staatsapotheek, maar daar is het volgens Super Nuver vaak te lastig om het ook echt te krijgen. "Je moet het voorgeschreven krijgen via huisartsen en specialisten. En áls die het al voorschrijven is de olie vaak te duur en niet sterk genoeg. Dan komen de mensen toch weer bij ons uit."

STERKTE

Recreatief wietgebruiker en muzikant Jan van Piekeren vindt het erg vreemd dat de overheid een grens trekt bij de sterkte van de wietolie. Dat doen ze bij alcohol toch ook niet, zegt hij: "Het maakt niet uit of er 12 procent in een borrel zit of 40 procent. Je moet alleen weten dat het zo sterk is. Dan kun je een kleiner glaasje pakken. Dat geldt bij wiet net zo. Het is puur een kwestie van doseren."
Van Piekeren verwacht dat de discussie over legalisering zo nog wel even voort zal sudderen. "Het is nou veertig jaar gedoogd, dus we hebben nog veertig jaar voordat we de tachtigjarige oorlog gaan winnen."

Sander Groenenberg over de opening van de Social Cannabis Club
Jan van Piekeren over het gedoogbeleid
Social Cannabis Club opent in Utrecht