Inwoner Stichtse Vecht vast in Jemen: "De bombardementen gaan aan een stuk door"

STICHTSE VECHT - Merlijn Stoffels is een van de medewerkers van het Rode Kruis die al een paar dagen vastzitten in Jemen. De woordvoerder van de hulporganisatie heeft zich met zijn collega's en TV-maker Floortje Dessing verschanst in de kelder van een gebouw in de hoofdstad Sanaa. In het land wordt gevochten tussen de Houthi-rebellen en aanhangers van oud-president Saleh.
Momenteel wordt gekeken of de weg naar het vliegveld veilig is voor het team, vertelt de inwoner van Stichtse Vecht. "Het is de bedoeling dat wij elk moment gaan vertrekken, maar tegelijkertijd gaan de beschietingen door. Er is gebombardeerd vanochtend, dus ze zijn nu aan het kijken of de route van de plek waar wij nu zitten naar het vliegveld veilig is. Het is voor ons afwachten of we hier weg kunnen komen", zo zei Stoffels vanochtend.

FLOORTJE DESSING

Ook Floortje Dessing hoort bij het team dat in de schuilkelder verblijft. De presentatrice is ambassadeur van het Rode Kruis. Zij heeft opnames gemaakt voor haar programma 'Floortje naar het einde van de wereld'. "Ik wist dat dit kon gebeuren", liet Dessing eerder al weten. "Ik had me hier op ingesteld. Maar ik wil graag de verhalen van de getroffen mensen vertellen."

GIGANTISCH

Volgens Stoffels gaat het er heftig aan toe in Sanaa. "Die bombardementen gaan aan een stuk door. Het is gigantisch. Het lijkt alsof er vuurwerk is, maar dan de hele tijd door. Het is moeilijk om zo in slaap te vallen. Je hoort mensen buiten schreeuwen en je kan je voorstellen dat dat keihard binnenkomt. Wij zitten hier vast en kunnen niks anders doen dan afwachten."
Stoffels is met zijn organisatie in Jemen, omdat de hulp daar volgens hem meer dan nodig is. "Een van de grote problemen is de brandstof om de generatoren van ziekenhuizen te laten draaien. Als je operaties wilt uitvoeren, dan heb je daar brandstof voor nodig. Er zijn heel veel doden gevallen. En het aantal doden en gewonden blijft maar toenemen. Wij zijn hard bezig om 20.000 liter brandstof te leveren."

NIJPEND

Er is niet alleen een tekort aan brandstof, zei Stoffels vanmorgen bij de NOS. "Ook hebben we spullen nodig om operaties uit te voeren. Die liggen ook op een plek waar gevochten wordt. Ook die willen we daar graag krijgen, want ziekenhuizen geven aan dat de situatie erg nijpend is."
Ondertussen is het volgens Stoffels erg onveilig voor de inwoners van de stad. "Duizenden mensen zitten vast in hun huizen en hebben nauwelijks water en eten. Ze durven hun huizen niet uit, omdat ze vrezen neergeschoten te worden. Er liggen strijders op de daken die aan het schieten zijn. Het is levensgevaarlijk voor ze. We horen dat zwangere vrouwen en gewonden niet naar het ziekenhuis kunnen", aldus de inwoner van Stichtse Vecht.

TWINTIG MILJOEN MENSEN

Om voldoende noodhulp te kunnen geven hebben de hulporganisaties veel geld nodig. "Er is zo'n 110 miljoen euro nodig. Het gaat om twintig miljoen mensen die hulp nodig hebben, waarvan tien miljoen actief. Het gaat om onder meer mensen die medicijnen nodig hebben of chronisch ziek zijn."
De bombardementen worden uitgevoerd door een coalitie, waar onder meer Saoedi-Arabië bij betrokken is. "Het Rode Kruis heeft contact met alle partijen. Dat is heel belangrijk, want ze moeten weten waar wij zitten. Ons gebouw heeft op het dak rode kruizen en ook op onze auto's staat zo'n kruis. Men weet de coördinaten, maar moet ook weten waar wij naar toe gaan als we ons verplaatsen," vertelde Stoffels.

TERUGTOCHT

Ook voor de terugtocht naar het vliegveld is het belangrijk dat de partijen weten de Rode Kruis-medewerkers zijn. "Alle bewegingen die we maken moeten worden gecoordoineerd met de strijdende partijen."
Ondanks dat de situatie onveilig is voor Stoffels, benadrukte hij dat het vooral een nijpende situatie is voor de mensen die in Jemen wonen. "Het is heftig om hier te zijn, maar wij zitten wel in een kelder waar zandzakken voor de ramen liggten. Dus de kans dat hier bommen binnenkomen is relatief klein. Maar de mensen hier buiten zitten echt in doodsangst. Dus wij kunnen straks hopelijk weg, maar die mensen zitten hier vast. Die kunnen geen kant op."