Leraren basisscholen staken volgende week dinsdag

PROVINCIE UTRECHT - Leraren in het basisonderwijs gaan volgende week opnieuw staken. Om 10.00 uur liep het ultimatum af dat onderwijsorganisaties hadden gesteld aan minister Slob van Onderwijs. Ze eisten afspraken over minder werkdruk en meer salaris, maar de minister heeft tot nu toe geen concreet gehoor gegeven aan deze oproep.
Het kabinet beloofde voor het komende jaar 10 miljoen euro om de werkdruk te verlichten, met een jaarlijkse verhoging tot 430 miljoen euro in 2021. Maar volgens de onderwijsorganisaties is dat te weinig. Voor hogere salarissen is 270 miljoen euro toegezegd in plaats van de 900 miljoen die nodig zou zijn.

STUDIEVERLOF

De staking staat gepland op dinsdag 12 december. Sommige Utrechtse scholen zijn er al zeker van dat ze mee gaan doen, zoals De Werkplaats in Bilthoven. Volgens de school is de werkdruk voor haar personeel erg hoog. "Verzoeken voor studieverlof of andere verloven zijn voor het personeel lastig op te nemen, immers wij willen de lessen door laten gaan", schrijft de school op haar website.
Voor ouders van andere scholen is het nog onduidelijk of de school van hun kinderen meedoet. Daar wordt vandaag en morgen pas definitief geïnventariseerd hoe groot de actiebereidheid is. "Als een substantieel deel van ons team hieraan gehoor geeft, dan zullen we de school sluiten. Leerkrachten kunnen pas na oproep van de vakbond gehoor geven aan een oproep", schreef de Utrechtse OBS De Koekoek vorig week nog aan ouders.

OPVANG

Veel ouders zijn er dus al voor gewaarschuwd dat ze volgende week op zoek moeten naar een oppas voor hun kinderen. "Ik adviseer u rekening te houden met een mogelijke staking en alvast te zorgen voor opvang van uw kind of kinderen", zei basisschool De Fakkel in Utrecht tegen ouders.
Het is niet voor het eerst dat scholen dichtgaan vanwege stakende leraren. Ongeveer 90 procent van de meesters en juffen legde in oktober het werk neer uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. Ook in de provincie Utrecht deden veruit de meeste leraren mee. Zo toog het team van basisschool De Hoorn in Wijk bij Duurstede naar Den Haag.