Politici verontwaardigd over verbanning collectebus uit Hoog Catharijne

UTRECHT - Hoog Catharijne heeft zich de woede op de hals gehaald van de SP en de ChristenUnie. De lokale partijen begrijpen niet dat het Leger des Heils niet meer mag collecteren in het Utrechtse winkelcentrum. De kerkorganisatie heeft het geld nodig om de jaarlijkse kerstactiviteiten voor minder bedeelden te betalen.
Het Leger des Heils was nog altijd de enige organisatie die mocht collecteren in Hoog Catharijne, maar daar komt dit jaar voor het eerst een eind aan. Eigenaar Klépierre wil voortaan een lijn trekken en vandaar dat de uitzonderingspositie wordt geschrapt, zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.

ZELF COLLECTEREN

De SP en de ChristenUnie zeggen het werk van het Leger des Heils belangrijk te vinden. Ze willen daarom dat het gemeentebestuur in actie komt, zodat er toch gecollecteerd kan worden. "Dit is wat ons betreft openbaar gebied, één van de belangrijkste doorgaande straten van Utrecht. Daar zou je altijd doorheen moeten kunnen. Zo'n inzameling van het Leger des Heils moet dan tocht kunnen, echt belachelijk", zegt SP-fractievoorzitter Tim Schipper.
"Maar mocht er geen andere locatie gevonden worden om te collecteren, dan overwegen we om zelf geld voor het doel in te zamelen," aldus de SP, die de kwestie donderdag aankaart tijdens een raadsvergadering.

FLINKE DOMPER

De opbrengst van het kerstpotje in Hoog Catharijne liep soms wel op tot 4.000 euro. Het Leger des Heils zei
tegen RTV Utrecht dat het wegvallen een flinke domper is. "Met de begroting van de kerstfeesten waren we er helemaal vanuit gegaan dat onze kerstpot in het winkelcentrum kon staan."
Het geld werd de afgelopen jaren gebruikt voor mensen die het moeilijk hebben. "Wij geven kerstpakketten uit, delen attenties uit voor zieken en eenzamen en hebben een kerstfeest. Dat zijn de drie belangrijkste dingen die we doen," verklaarde een woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.