"Gemeenten kunnen meer doen tegen eenzaamheid"

BILTHOVEN - Gemeenten kunnen eenvoudig een cruciale rol vervullen bij hulp aan eenzame ouderen. Dat stelt Stichting Gouden Dagen uit Bilthoven.
De gemeente heeft deze ouderen in het vizier en zou hen in contact kunnen brengen met welzijnsorganisaties die zich hard maken voor deze kwetsbare groep. "Er zijn vele instanties maar ook vele vrijwilligers die iets willen doen", zegt Jan Romme, bestuurder van de stichting.
Hij reageert daarmee op de conclusies van de monitor Sociaal Domein van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP meldt dat eenzaamheid vooral toeneemt onder ouderen die maatschappelijke ondersteuning krijgen van hun gemeente. Het is een direct gevolg van de participatiesamenleving waarbij ouderen tegenwoordig zo lang mogelijk thuis dienen te wonen.
"Wij gaan op de eerste plaats gezellig met hen koffie te drinken", vertelt Romme. "Tijdens zo'n gesprek ontstaat dan de vraag waar ze geinteresseerd in zijn om aan deel te nemen in de toekomst. Daar gaan we ze dan voor uitnodigen, zodat ze weer onderdeel worden van de maatschappij en daardoor uit hun isolement komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.