Stichting Boogbrug Vianen blijft vechten voor icoon van plaatstaal

VIANEN - De stichting Boogbrug Vianen zet de strijd voor de oude Lekbrug bij Vianen onverminderd voort. Dat zegt voorvechter Wim van Sijl, die zich na twintig jaar nog altijd niet neerlegt bij het oordeel van de provincie dat de brug te duur is om opnieuw in gebruik te nemen.
De A2-boogbrug bij Vianen werd in 1936 geopend en kreeg aan het eind van de vorige eeuw twijfelachtige roem als een belangrijk fileknelpunt. Rijkswaterstaat legde er rond de eeuwwisseling twee nieuwe bruggen naast om het verkeer beter te laten doorstromen. Dat was volgens de dienst ook het doodvonnis voor de brug.

KLOK TIKT

Anno 2017 ligt de boogbrug van plaatstaal, ruim tachtig jaar oud, nog steeds stevig boven de Lek. Maar de klok tikt. Als het aan Rijkswaterstaat ligt wordt hij volgend jaar toch echt gesloopt. Het rijk besloot lang geleden al dat het iconische bouwwerk geen monumentenstatus verdient en ook de rechter oordeelde vier jaar geleden dat hij gesloopt mag worden.
D66, ChristenUnie en VVD in de provinciale staten voelen volgens stichting Boogbrug Vianen wel wat voor een nieuw leven als fietsbrug, maar het provinciebestuur van Utrecht blijkt nu ook het oordeel van Rijkswaterstaat te volgen. "Rijkswaterstaat zegt dat het twintig miljoen kost om hem te renoveren, maar dat zijn oude cijfers", zegt Van Sijl. "Toen gingen ze er nog vanuit dat het een snelweg moest blijven. Met langzaam verkeer zou het voor de helft van dat geld moeten kunnen en dan heb je een brug voor nog vijftig jaar. Dat soort afschrijvingen zijn toch heel overzichtelijk?"

CULTUREEL ERFGOED

Volgens Van Sijl is het maatschappelijk draagvlak groter dan de provincie denkt. "De gedeputeerden zeggen dat er geen grote plannen voor de brug zijn, maar vorig jaar kwam het bedrijf Papro uit Nieuwegein nog met een idee om
te laten lopen. Vanuit de samenleving worden dus wel degelijk prachtige plannen aangeleverd, maar Rijkswaterstaat wilde Papro niet eens aanhoren. Zo wordt er met cultureel erfgoed omgegaan, heel jammer."
Van Sijl heeft zijn hoop nu nog gevestigd op de provinciepolitiek. "Willen de statenleden het provinciebestuur nog op andere gedachten brengen? Aan de andere kant van de Lek, bij de grens komt de gemeente Vijfheerenlanden. We krijgen er 50.000 Utrechters bij en een groot stuk grond bij. Een brug is daar een icoon bij. We willen dat de provincie zich daar bewust van wordt. Politieke partijen zijn daar wel gevoelig voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.