Utrechtse hulpdiensten hopen op meer begrip tijdens jaarwisseling

MAARSSEN - De hulpdiensten houden hun hart vast voor de aankomende jaarwisseling na een incident in Maarssen. Politie, brandweer en ambulancepersoneel haalden alles uit de kast om een automobilist uit het water te halen, maar omstanders veroorzaakten veel overlast.
Een politieagente die bij het ongeval aan De Vecht aanwezig was, was zo verbaasd over wat er was gebeurd dat ze haar verhaal op Facebook plaatste. Ze deed dit meer dan drie weken na het incident omdat het haar niet losliet en dat leverde alsnog veel reacties en discussie op.

INCIDENTEN

Vooral op
was het raak. Er was veel sprake van verontwaardiging omdat mensen niet snappen dat voorbijgangers zo kunnen reageren.
Volgens de Veiligheidsregio Utrecht gebeuren er veel vaker dit soort incidenten. Het wordt echter lang niet altijd bekend.

MELDPLICHT

Woordvoerder Marcel van Westendorp: "We horen steeds vaker dat mensen geen begrip hebben voor de manier waarop wij onze wagens neerzetten. Maar ja, wij zijn bezig met levens redden en dan heb je geen tijd om te kijken waar je je auto's allemaal kunt neerzetten. Dus helaas moeten mensen wel eens wachten en daar is steeds minder begrip voor."
Ook FNV-bestuurder Fred Seifert herkent dat beeld omdat hij dat vaak hoort van ambulancemedewerkers in het veld. "In de cao staat de afspraak dat alle incidenten geregistreerd moeten worden. We zien het wel toenemen, maar dat gaat niet explosief. Het is zorgelijk omdat ook niet alles altijd wordt gemeld. Hoe groot de problematiek precies is, is dus niet duidelijk", aldus de vakbondsman.

TRAINING

Volgens Seifert is iedere hulpverlener getraind om met agressieve of moeilijke mensen om te gaan. Maar de jaarwisseling is en blijft toch geen fijne periode om te werken. Incidenten zoals in Maarssen dragen ook niet bij aan het vertrouwen dat het nu wel eens goed kan gaan.
Seifert: "Het is bekend dat er agressie en geweld voorkomt tijdens oud en nieuw. Dit jaar is er ook die extra spanning in de sector vanwege personeelstekorten. Dus we kijken zorgelijk naar de komende periode."

HULPVERLENING

Marcel van Westendorp erkent dat ook de brandweer afwacht hoe deze maand gaat verlopen. Want meemaken dat je je werk niet kan doen vanwege lastige omstanders blijft een ervaring die je liever niet hebt.
"Nou persoonlijk heb ik het wel eens meegemaakt rond oud en nieuw. Dan maak je het echt veel mee. Maar bij elk incident waar je komt, waar het druk is op straat, hoor je mensen vragen hoe lang het nog gaat duren. En dat is vervelend en ik hoop echt dat mensen er meer begrip voor gaan krijgen", aldus de woordvoerder.

WEINIG OVERLAST

Volgens hem is het overigens niet iets waar hulpverleners mee moeten leren leven. Mensen moeten zich vooral leren gedragen als er een calamiteit is. Hij vertelt dat ze ook altijd alles er aan doen, om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de omgeving.
Van Westendorp: "Als wij daar staan met onze zwaailichten is dat helder, dan is dat niet voor niks. We proberen de weg ook zo snel mogelijk weer vrij te maken. We gaan echt niet het verkeer onnodig lang ophouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.