SGP-Kamerlid: Kleine basisscholen bezwijken onder regeldruk

LANGBROEK - Steeds meer kleine basisscholen dreigen te bezwijken onder regeldruk die ze van hogerhand krijgen opgelegd. Enorm veel papierwerk, een verplichte raad van toezicht en medezeggenschapsraden die commissies in moet stellen, het is allemaal veel te veel.
Dat vindt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Om zijn mening kracht bij te zetten bezoekt hij vandaag de 'School met de Bijbel' in Langbroek, een kleine school met weinig leerlingen en samengevoegde klassen.

BESTUURLIJKE VERPLICHTINGEN

Bisschop ergert zich vooral aan de bestuurlijke verplichtingen die kleine scholen hebben. "Moet je de medezeggenschap net zo groot optuigen als bij een grote school?"
De voorbije decennia legden veel kleine scholen het loodje, soms ook omdat er simpelweg te weinig leerlingen waren om de instelling nog rendabel te laten zijn. Een slechte ontwikkeling, vindt Bisschop.

KLEIN IS GOED

"Kleine scholen leveren onderwijskundig en pedagogisch gezien uitstekend werk. Heel veel leerlingen die anders naar speciaal onderwijs zouden gaan, houden ze zo lang mogelijk op school. Dat is goed, want die leerling maakt ook onderdeel uit van die dorpsgemeenschap."

ONS KENT ONS

Marius-Jan Breugem, directeur van de Langbroekse minischool, benadrukt ook het belang van onderwijsinstellingen waar iedereen elkaar kent. "Klein is fijn, die boodschap zou ik willen meegeven aan de Tweede Kamer. Juist door die kleinschaligheid is er ruimte om goed samen te werken met instellingen zoals Jeugdzorg."

DEBAT

Dat SGP'er Bisschop uitgerekend vandaag naar Langbroek komt is geen toeval. Morgen debatteert politiek Den Haag namelijk over de nieuwe onderwijsbegroting. Er zijn fikse bezuinigingen gepland, maar de onderwijssector hoopt dat die van tafel gaan.
Breugem kan extra financiële middelen juist goed gebruiken. "Voor meer ICT-faciliteiten, en simpelweg zodat we meer personeel aan het werk kunnen zetten."
Het bezoek van Bisschop staat gepland voor 8.30 uur. Op het schoolplein deelt hij sinterklaascadeautjes uit aan leerlingen. Ook heeft hij de tekst 'Klein maar fijn' bij zich in chocoladeletters.

De Tweede Kamer praat deze week over de onderwijsbegroting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.