Universiteiten met tassen vol chocolademunten naar Binnenhof

UTRECHT - Universiteiten, ook die van Utrecht, voeren vandaag actie in Den Haag. Ze protesteren tegen bezuinigingen op het onderwijs, het nieuwe kabinet wil ruim 180 miljoen besparen en ook universiteiten moeten inleveren.
Universitair medewerkers gaan naar het Binnenhof met maatbekers vol chocolademunten, het is tenslotte Sinterklaas. De werkdruk op de instellingen is gigantisch, zegt FNV-bestuurder Jan Boersma, zeker in Utrecht. ''Zeven op de tien medewerkers zegt een enorm hoge werkdruk te ervaren. Mensen werken door tijdens vakanties en in het weekend en zelfs als ze ziek zijn.''
Het kabinet zegt met de bezuinigingen te streven naar meer efficiëntie op universiteiten en hogescholen, maar de vakbond heeft daar zijn twijfels bij. ''In internationaal onderzoek komt het universitair onderzoek in Nederland al als het meest efficiënt georganiseerd uit de bus'', zegt Boersma.
De zogenoemde doelmatigheidskorting komt volgens hem dan ook neer op het ''afknijpen van personeel dat het toch al zwaar heeft.'' De FNV-bestuurder betitelt de bezuinigingen als erg onverstandige kortetermijnpolitiek. ''De kenniseconomie is van cruciaal belang, dus dit is een besluit dat zich in zijn staart bijt.''
Vandaag en morgen praat de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. De actievoerders hopen dat de doelmatigheidskorting alsnog van tafel gaat. Gebeurt dat niet, dan sluiten ze hardere acties in een later stadium niet uit. En dan zonder chocolademunten.

Een gesprek met Jan Boersma van FNV Onderwijs