Utrecht zoekt verzetsstrijders: "We moeten trots zijn op deze mensen"

UTRECHT - Het Utrechtse 4 mei Comité is op zoek naar verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. De stad herdenkt jaarlijks haar oorlogsslachtoffers op het Domplein. Al jaren staat bij die herdenking een verzetsstrijder of strijdster centraal. Maar volgens het comité is het steeds moeilijker om iemand te vinden.
"Ruim zeventig jaar na afloop van de oorlog zijn er helaas nog weinig verzetsstrijders in leven. We zijn daarom op zoek naar verzetsstrijders die in 2018, het Jaar van Verzet, een rol willen spelen bij de herdenking," stelt voorzitter Jesper Rijpma.

BESCHEIDEN

De verzetsstrijder legt, namens het voormalig Utrechts verzet, samen met de burgemeester de eerste krans bij het verzetsmonument. Rijpma vindt dat belangrijk. "Utrecht moet trots zijn op deze mensen, en zolang dat mogelijk is willen we dat juist zij een rol spelen bij de herdenking. Zo kan Utrecht stil blijven staan bij al die mensen die hun leven in de waagschaal stelden voor onze vrijheid."
Het is trouwens niet alleen lastig om de verzetshelden te vinden vanwege hun hoge leeftijd, maar ook vanwege hun terughoudendheid. "De ervaring leert dat de meeste verzetsstrijders bescheiden zijn over de belangrijke rol die zij hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland en de Domstad", zegt Rijpma.

FAMILIELEDEN

Oud-verzetsstrijders, maar ook hun familieleden kunnen zich melden via de
van het comité. "Als je denkt dat je opa of oma wel eens iets over verteld heeft en nog leeft, dan roepen we familieleden op om met hen in gesprek te gaan. We hopen dat daar dan verhalen uit komen."
Het comité zal uit alle verhalen uiteindelijk een verzetsstrijder kiezen die op 4 mei een krans mag leggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.