Sinterklaas nog één keer door het land, voordat hij weer naar Spanje rijdt

PROVINCIE UTRECHT - Sinterklaas is de laatste dag van zijn jaarlijkse bezoek aan Nederland begonnen met een rondgang langs honderden scholen in de provincie Utrecht. "Fabelachtig, en die blije gezichtjes van die kinderen. Dat doet mij zo goed", aldus de goedheiligman op basisschool De Werveling in Soest.
Sinterklaas en zijn pieten moesten vanmorgen al vroeg op. In het pikkedonker verzamelen Sinterklaas, de pieten zich bij de Sinterklaascentrale in Soest. Daar krijgen ze een klein beetje make-up voordat ze de scholen bezoeken. "De mensen voor de televisie worden toch ook allemaal geschminkt en opgemaakt zodat je voor het beeld duidelijk en netjes overkomt", verklaart Sinterklaas.

HULPSINTERKLAZEN

Bij de Sinterklaascentrale kunnen ook de vele hulpsinterklazen terecht, die er ieder jaar voor zorgen dat de kinderwensen en de pakjesbezorging goed op elkaar afgestemd zijn. Piet van Rouwendaal van de centrale slaat de gedaanteverwisselingen tevreden gade. "De mensen komen zenuwachtig binnen en gaan heel statig als een sinterklaas de deur weer uit. We geven ze hun kleding en baarden en bij de grime praten we ze nog even bij: rustiger praten, rustiger lopen, bukken bij de deur, enzovoort."
Vanavond volgt voor Sinterklaas en zijn helpers de laatste rit langs de huizen waar pakjesavond nog niet is gevierd. Dat de traditionele Sinterklaasviering aan verandering onderhevig is blijkt overigens niet alleen uit de discussie rond de roetveegpieten. Ook de jaarlijkse verkeersopstoppingen op 5 december zijn inmiddels niet meer weg te denken. De politie waarschuwt verder voor boeven die op pakjesavond hebben gewacht om hun slag te slaan en roept iedereen op om alert te blijven.

KINDERFEEST

Voor Sinterklaas geldt echter maar één ding, vertelt hij op het schoolplein in Soest. "De kinderen genieten en zo hoort het ook. Het is een kinderfeest."

7.40u - Radio M Utrecht bij de Sinterklaascentrale
8.40u - Radio M Utrecht bij de Sinterklaascentrale
Sinterklaas bezoek honderden scholen in de provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.