Eis voor doodrijden man in scootmobiel Hoogland blijft gelijk

HOOGLAND - Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar geëist tegen de 71-jarige Cornelis B. uit Soest. Hij zou twee jaar geleden in Hoogland door rood zijn gereden en daardoor een dodelijk verkeersongeluk hebben veroorzaakt. Daarbij kwam een 66-jarige man in een scootmobiel uit Bunschoten om het leven.
In april werd al dezelfde eis geformuleerd. De zaak werd vervolgens uitgesteld omdat de verdediging aanvullend bewijs had: camerabeelden van een dashcam. Daaruit zou blijken dat behalve B. meer mensen door rood zouden hebben kunnen rijden en dat het ongeluk dus ook door iemand anders veroorzaakt kan zijn.

DOOR ROOD

Het aanvullende beeldmateriaal heeft het OM niet op andere gedachten gebracht. De onderzoeksresultaten tonen volgens de officier van justitie aan dat B. door rood is gereden. Het verkeerslicht zou zelfs al zo'n 14 seconden op rood hebben gestaan. Ook getuigen verklaren dat het licht op rood stond. B. heeft vanaf het begin af aan ontkend dat hij door rood is gereden.

DASHCAM

De beelden die zijn onderzocht, zijn gemaakt door een dashcam van een tegenligger van B. Cruciaal voor het pleidooi van zijn advocaat is het tijdstip op die beelden. Dat tijdstip zou kunnen aantonen dat het licht op dat moment wel degelijk op groen stond. Maar omdat de tijd van de dashcam handmatig is ingesteld, kan volgens justitie niet met zekerheid worden gesteld dat het getoonde tijdstip op de beelden klopt. Bovendien maakt de opname volgens de officier van justitie het niet aannemelijk dat de zaak anders in elkaar zit.

GROEN LICHT

De advocaat van de verdachte legde de rechter nog een theorie voor: "Het kan zo zijn dat de bestuurder van de scootmobiel groen had, maar vervolgens te langzaam overstak. In de tussentijd zou mijn cliënt ook groen hebben kunnen krijgen. Ik weet niet of het zo is, maar ik heb er wel allerlei twijfels over. We weten het gewoon niet!"
De rechter doet 19 december uitspraak.