Regiotaxi Utrecht en Maarssen: "Het moet allemaal goedkoper en goedkoper"

PROVINCIE UTRECHT - Er is veel onrust onder gebruikers en chauffeurs van de Regiotaxi in Utrecht en Maarssen. De huidige vervoerder zit er nog maar een paar maanden en gaat niet meer investeren om de huidige klachten op te lossen.
Taxi's komen veel te laat of helemaal niet. Doordat veel arbeidscontracten niet worden verlengd, neemt de werkdruk onder chauffeurs drastisch toe.

ZORGELIJK

De PvdA maakt zich zorgen en heeft daarom een klachtenmeldpunt opgericht. Sinds oktober stromen er klachten binnen. Een nieuwe vervoerder gaat uiteindelijk De Vier Gewesten (DVG) opvolgen in april volgend jaar.
"Het regende al lange tijd klachten over de dienstverlening van DVG. Hoewel we blij zijn dat er maatregelen genomen gaan worden, maken we ons ook zorgen. Zo zijn er meldingen binnengekomen van bezorgde chauffeurs die vrezen voor hun baan. Het personeel van DVG verkeert dus in grote onzekerheid over de toekomst", aldus PvdA-Statenlid Julie d'Hondt.

PERSONEEL

Onder chauffeurs is er dus veel onrust. "Er heerst op dit moment een gespannen sfeer. Mensen zitten in onzekerheid. In nog geen vier jaar tijd, praat je nu over een vierde werkgever", aldus chauffeur Henk Ketting.
Volgens hem loopt het ziekteverzuim op doordat mensen last hebben van stress. Daardoor neemt de werkdruk bij andere chauffeurs toe. Het lijkt een vicieuze cirkel die niet doorbroken wordt.

DE VIER GEWESTEN

Ketting: "De communicatie met De Vier Gewesten is wel goed. Als er nieuws is, horen we dat rechtstreeks van de directie. Maar wij moeten allemaal afwachten tot de aanbesteding rond is. Het is logisch dat er nu geen vaste contracten worden gegeven omdat niet duidelijk is wat er gaat gebeuren."
In de cao is vastgelegd dat medewerkers kunnen overstappen naar de nieuwe aanbieder van regiotaxi. Maar Ketting merkt onder de collega's dat men het toch niet vertrouwt: "Dat veroorzaakt weer meer druk bij andere chauffeurs." Met de feestdagen voor de deur is dat erg zorgelijk volgens de PvdA.

NIEUWE VERVOERDER

De provincie streeft ernaar dat de nieuwe vervoerder per 1 april 2018 aan de slag gaat. In de tussentijd blijft De Vier Gewesten het vervoer verzorgen.
Volgens D'Hondt is dat zorgelijk want er is geen oplossing voor de huidige problemen. De PvdA'er vindt het onacceptabel als cliënten nog eens een half jaar in de kou blijven staan.

CONTROLE

De komende tijd zal de provincie een extra oogje in het zeil houden zodat de kwaliteit van de ritten in orde is. D'Hondt twijfelt op basis van de klachten die nu binnen komen of dat ook echt gebeurt.
Ook vakbond FNV houdt de situatie nauwlettend in de gaten. "Het is bekend dat er veel problemen zijn met de Regio Taxi. Niet alleen in Utrecht, maar ook op andere plekken zoals in Limburg. Er gaan veel dingen mis omdat het allemaal goedkoper goedkoper en goedkoper moet. Als de aanbesteding eenmaal binnen is blijkt het helemaal niet te kunnen en het moet toch ergens vandaan komen", aldus FNV-voorlichter Mariëtte van Dijk.
De vakbond is nu aan het lobbyen op regionaal en landelijk niveau zodat het aanbestedingsbeleid in heel Nederland op de schop gaat. "Want het kan echt anders", zegt van Dijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.