Merlijn Stoffels: "Jemen leek op Oud en Nieuw, maar het ging de hele dag door"

STICHTSE VECHT - Merlijn Stoffels van het Rode Kruis is vanmiddag weer aangekomen in Nederland. Hij spreekt in een interview met RTV Utrecht van een "bizarre overgang".
De inwoner van Stichtse Vecht zat samen met collega's en televisiemaakster Floortje Dessing een paar dagen vast in Jemen. "Gisteren zaten we daar nog in een schuilkelder", vertelt Stoffels in het RTV Utrechtprogramma UVandaag.

FRONTLINIE

"Toen we daar heen gingen hadden we niet verwacht dat we in de frontlinie terecht zouden komen", aldus Stoffels. "We hadden pech dat er wel gevochten werd op de eerste dag dat wij er waren. Ik lag in mijn bed en ik hoorde een enorme knal. Het was een kogel tegen de muur. Op een gegeven moment werd ik door Floortje gebeld en die zei dat ik naar beneden moest komen. Met een deken."
De Nederlanders waren op dat moment in het hoofdkantoor van het Rode Kruis, dat een schuilkelder heeft. "Normaal gesproken kun je er sporten, maar het is ook zo ingericht dat je er kunt onderduiken. We zijn daarna alleen naar boven gegaan om te koken. En dan moesten we weer snel naar beneden."

DRAMA

De situatie is er voor inwoners van het land afschuwelijk, stelt Stoffels. "In Jemen wonen 27 miljoen mensen. Twintig miloen hebben hulp nodig en tien miljoen daarvan hebben acuut hulp nodig. Dat wil zeggen dat ze overlijden als ze geen hulp krijgen. Het is echt een drama. De mensen krijgen klap op klap te verwerken."
Er werd in de straat gevochten om een moskee. "De plek waar wij naar toe gingen was relatief rustig. Maar we hadden pech, want opeens, na een aantal jaar, barstte de strijd los. Op een gegeven moment klonken er ook bombardementen. Je kunt het je voorstellen als Oud en Nieuw, maar hier ging het dag en nacht door."

Merlijn Stoffels: "Jemen leek op Oud en Nieuw, maar het ging de hele dag door"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.