Zaak tegen vader van 19 kinderen in april inhoudelijk behandeld

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Henk Koelewijn uit Bunschoten dient volgend jaar op 25 april. De 58-jarige vader van negentien kinderen wordt verdacht van mishandeling van enkele van zijn zoons en dochters. Ook wordt hij beschuldigd van ontucht met een dochter.
Koelewijn zou zijn kinderen niet alleen geslagen hebben, maar ook hebben opgesloten in de garage of op zolder. Daarom wordt hij ook beschuldigd van vrijheidsberoving

GETUIGEN

Advocaat Jaap-Willem Roozemond wil drie getuigen horen die meer kunnen zeggen over de betrouwbaarheid van de aangiftes van de kinderen. "Het gaat om drie mensen buiten het gezin." De rechtbank heeft ingestemd met zijn verzoek. Alle andere onderzoekswensen zijn afgewezen.

WRAAKACTIE

Volgens Koelewijn is de aangifte een wraakactie van zijn 'drugsgebruikende kinderen'. Hij zou hen hebben betrapt op diefstal uit het ouderlijk huis. Hij deed aangifte, waarna de aangifte tegen de vader volgde.
"Er wordt gelogen. Mijn cliënt ziet zijn jonge kinderen niet meer. Hij is in de media neergezet als een bruut. Ik maak mij grote zorgen over Henk Koelewijn", zei zijn advocaat. "De hele wereld liegt, behalve Henk Koelewijn", omschrijft het Openbaar Ministerie de houding van de verdachte.

LEERBIJEENKOMSTEN

Tijdens de zitting uitte de advocaat van de vader ook zijn verbazing over 'geheime leerbijeenkomsten' over de veelbesproken kwestie in Bunschoten. De huisarts, politie, gemeente en het Openbaar Ministerie waren hierbij volgens hem aanwezig om te leren van deze zaak. Zij moesten volgens de raadsman tekenen voor geheimhouding. "Dit maakt Koelewijn kapot. Hij kan nergens meer naar toe, ook niet naar de huisarts", aldus de advocaat.
Het Openbaar Ministerie bevestigde de uitnodiging voor de leerbijeenkomsten, maar zegt er niet op in te zijn gegaan. "Natuurlijk niet. Sowieso niet voordat deze zaak is afgerond."

ONDERZOEKSWENSEN

Aanvankelijk zou de zaak vandaag inhoudelijk worden behandeld, maar omdat de advocaat van de verdachte aanstuurde op
en nieuwe getuigen wilde horen, werd vandaag alleen bepaald welke onderzoekswensen er uitgevoerd mogen worden.

VRIJ

Koelewijn, die op eigen verzoek bij zijn volledige achternaam genoemd wil worden, zat sinds september vorig jaar vast, in afwachting van zijn proces. Afgelopen zomer werd hij
. Hij mag zijn rechtszaak thuis afwachten, maar moet zich aan strenge voorwaarden houden.

BOEGEMZALF

Koelewijn kwam in 2010 voor het eerst in het nieuws. In een reportage van RTV Utrecht was te zien dat de man een zoon met ernstige brandwonden insmeerde met Boegem Balsem in plaats van hem door een specialist te laten behandelen. Brandwondenexperts plaatsten hierbij vraagtekens.
De inwoner van Bunschoten kwam meerdere keren in aanraking met jeugdinstanties en leerplichtambtenaren omdat hij zijn kinderen thuisonderwijs gaf. De vader kon naar eigen zeggen geen school vinden die paste bij zijn religieuze opvattingen. "Zelfs de zwaarste kerk was in zijn ogen te licht voor wat betreft de preken. Uiteindelijk hebben ze in Amersfoort een kerk gevonden waar ze zich beter bij voelden", vertelde een buurtgenoot destijds.

Verslaggever Rik Dogger over de pro-formazitting in de zaak tegen Henk K.
Vader van 19 kinderen voor de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.