Werkstraffen en voorwaardelijke celstraf geëist voor verdachten vechtpartij Odin

UTRECHT - Het OM eist zestig tot honderdtachtig uur werkstraf tegen de zes mannen die verdacht worden van deelname aan een massale vechtpartij bij de Utrechtse voetbalclub Odin. Vijf van hen hoorden ook een voorwaardelijke celstraf van één tot twee maanden tegen zich eisen.
De aanklager wil verder dat drie slachtoffers een schadevergoeding krijgen. Hij rekent met vergoedingen tussen de 350 en 1400 euro.
De vechtpartij gebeurde vorig jaar mei tijdens een toernooi waar ook niet-leden van de club bij aanwezig waren. Zo'n twintig mensen gingen in de kantine met elkaar op de vuist. Vijf aanwezigen raakten gewond, van wie er twee met een hoofdwond naar het ziekenhuis moesten. Volgens een getuige waren de verdachten uit op een vechtpartij. De ruzie is mogelijk begonnen is "omdat iemand met een meisje danste, terwijl zij een vriend had".

ALCOHOL

Alcohol speelde volgens de aanklager "een grote rol" bij de vechtpartij. De ruzie leek gesust, maar de verdachten vonden het nog niet genoeg. Iemand zou ook hebben geroepen: "Ze hebben nog niet genoeg klappen gehad!" Mensen die de vechtpartij wilden stoppen, kregen ook klappen. De aanklager acht openlijke geweldpleging bewezen.
Een verdachte zei in de rechtszaal dat er na afloop van het toernooi "op het eind nog veel drank over was". Van wat daarna allemaal gebeurde weet hij niets meer. Hij had naar eigen zeggen een "black-out". Hij heeft wel spijt en is geschrokken. Een ander herkent zich niet in de aanklacht. Hij deed het juist "rustig aan", omdat hij net vader was geworden.
Een getuige had foto's gemaakt van de vechtpartij en de verdachten herkenden zich wel op de foto. Een van de slachtoffers probeerde te vluchten, maar viel en werd daarna opnieuw aangevallen. Een verdachte zou daarbij een stoel boven het hoofd hebben gehouden en daarmee hebben geslagen, terwijl het slachtoffer op de grond lag.

GEWELD

Eén verdachte geeft toe dat hij geweld heeft gebruikt. Hij was bang en probeerde zich te verweren. Een ander zei dat hij iedereen uit elkaar probeerde te halen. Hij probeerde "te helpen" en raakte zo bij de vechtpartij betrokken. De aanklager gelooft dit niet. Het verhaal klopt niet met getuigenverklaringen.
De zes verdachten zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. Eén van hen kreeg al eerder hulp aangeboden voor alcohol en agressie, maar maakte daar toen geen gebruik van.

MAATREGELEN

Na de vechtpartij nam de voetbalclub meerdere maatregelen. Zo werden de betrokkenen van het incident geschorst. Bovendien zijn niet-leden sinds de gebeurtenis niet meer welkom bij de club.
"Daarnaast hebben wij het huishoudelijk reglement uitgebreid met een tuchtreglement. Daarin staat duidelijk aangegeven dat als dit soort incidenten gebeuren er door het bestuur makkelijker straffen opgelegd kunnen worden. Ook hebben we bij dit soort feesten voortaan beveiliging en zijn we scherper op alcoholgebruik", aldus voorzitter Marten van den Brand van de voetbalclub.
Ondanks de maatregelen ging het een half jaar later opnieuw mis. Bij een vechtpartij op het voetbalterrein raakten twee amateurvoetballers gewond. Ze moesten per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis.
De rechtszaak van vandaag gaat niet over die laatste gebeurtenis, maar richt zich op de vechtpartij van mei 2016. Het is een inhoudelijke behandeling, naar verwachting volgt de uitspraak over twee weken.

RTV Utrecht was bij de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.