IFS-onderzoek: "Geweld duidt op meerdere daders in zaak-Everink"

BILTHOVEN/UTRECHT - Het is logischer dat de Bilthovense zakenman Koen Everink door meerdere personen om het leven is gebracht. Ook zijn er mogelijk drie messen gebruikt. Dat stelt Independent Forensic Services (IFS), een bureau dat is ingeschakeld door de advocaten van verdachte Mark de J., die deze week drie dagen terecht staat voor de rechtbank in Utrecht.
Volgens de onderzoekers zijn de geweldssporen op het lichaam van Everink dermate heftig dat ze niet door één persoon kunnen zijn veroorzaakt. Het is volgens het IFS aannemelijker dat een persoon Everink heeft vastgehouden, terwijl een ander met een of meerdere messen op hem instak. Dat ondersteunt de verklaring van De J.. Hij zegt door een groep mannen te zijn ontvoerd. Deze mannen zouden Everink ook hebben vermoord.

PRESENTATIE

IFS toonde vanmiddag een 3D-presentatie van wat er volgens hen gebeurd kan zijn. Twee scenario's kwamen voorbij. De eerste ging uit van één dader en de ander van twee of meer daders. Voor de reconstructie zijn acteurs ingezet en is een ruimte gebruikt die precies voldoet aan de afmetingen van de keuken van Everink. Het eerste scenario maakte duidelijk dat er flink is gevochten, zei Richard Eikelenboom van het IFS. Hij stelde dat het erg lastig is voor één persoon om zoveel geweld te gebruiken en het slachtoffer onder controle te houden. Na de 3D-presentatie werd de reconstructie getoond die met de verdachte is gemaakt. De familieleden van Everink, die maandag net als tijdens alle vorige zittingen in de zaal zaten, kozen ervoor buiten te blijven toen de animatie getoond werd.

MESSEN

De forensisch experts van het IFS lichtten vanmorgen uitgebreid hun bevindingen toe. Bij de moord zijn volgens het IFS mogelijk drie verschillende messen gebruikt. Dit is zeldzaam, zegt het IFS. Daarom is ook de hypothese van meerdere daders onderzocht. Het is waarschijnlijker dat kneuzingen en beschadigingen aan de huid zijn veroorzaakt door fysiek geweld dan door een eventuele valpartij van het slachtoffer, stelt het IFS. Er is volgens de onderzoekers niet alleen gestoken, maar ook hard geslagen en verstikt. De patholoog van het NFI zegt echter dat er slechts één duidelijke doodsoorzaak is: de steekwonden. De andere verwikkelingen zijn daar het gevolg van, aldus de patholoog.
Het lijkt er volgens het IFS op dat Everink een frontale aanval afweerde en op hetzelfde moment in zijn rug werd gestoken. Volgens de onderzoekers zou daardoor acute lijkstijfheid zijn opgetreden. Dat zou de vreemde houding van het slachtoffer verklaren. Ook bloedspatten zijn onderzocht. Die zijn in dit soort gevallen relatief zeldzaam, stelt het ISF. Bloed wordt overwegend door kleding geabsorbeerd als in het lichaam wordt gestoken. De bloedspatten passen bij het scenario van een gevecht.

ONAFHANKELIJK

De rechtbank bevroeg het echtpaar Richard en Selma Eikelenboom van het IFS vanmorgen uitvoerig over de onafhankelijkheid van hun werk. "'Is het niet lastig als er een geheimhoudingsovereenkomst is met de verdediging en er tegelijkertijd als deskundige gerapporteerd moet worden aan de rechter-commissaris?", legde de rechter hen voor. "In dat geval gaat het belang van de rechtbank boven alles", antwoordde Selma Eikelenboom. "Het IFS waarschuwt de verdachte die het bureau inhuurt altijd dat de bevindingen ook in diens nadeel kunnen zijn."
Het IFS heeft onder meer gekeken naar de steekwonden bij Everink en de DNA-sporen op de plaats van de moord en in de auto van verdachte De J. "Wij gaan niet op de stoel van de rechter zitten", zei mevrouw Eikelenboom. "Het IFS geeft slechts een mate van waarschijnlijkheid over de mogelijke toedracht van een misdrijf." Een patholoog van het NFI zat als een soort tegendeskundige bij de bespreking van het rapport. Hij had kritische opmerkingen bij de functie van forensisch arts. "Er zijn zaken die alleen door patholoog vastgesteld kunnen worden."

MESSEN

Er was vanmorgen discussie tussen het IFS en NFI over de studie naar de steekverwondingen bij het slachtoffer. De vraag is wat voor messen er zijn gebruikt. "Het gaat over de scherpte en breedte van messen, de breedte en diepte van verwoningen, de zachtheid van de huid, steekkracht en snijbewegingen. Allemaal erg technisch en niet geschikt voor mensen met een zwakke maag", aldus
. "Volgens Selma Eikelenboom van het IFS zijn bij de moord messen gebruikt die niet op de plaats delict zijn teruggevonden."
Eikelenboom zegt dat radiologisch onderzoek van breedte en diepte van wonden, de conclusie van het IFS ondersteunen dat sommige verwondingen niet door een 'gewone' steek met een keukenmes zijn veroorzaakt. "Is uw methode statistisch betrouwbaar?", wilde het Openbaar Ministerie weten. Eikelenboom antwoordde daarop binnenkort te promoveren aan de Universiteit van Denver in de VS.
De J. hoorde de gruwelijke details over de zaak rustig aan. De voormalig tenniscoach van onder meer Robin Haasse wordt ervan verdacht dat hij Everink op 3 maart 2016 met een mes heeft gedood in zijn woning aan de Boslaan in Bilthoven. De zakenman werd de gevonden door zijn dochtertje in de keuken. De J. was op de avond van de moord op bezoek bij Everink om samen voetbal te kijken. De twee zijn vrienden en gokken samen. De J. leende met regelmaat geld van Everink om te gokken. Hij had een gokschuld van enkele tienduizenden euro's bij Everink.

AANHOUDING

Een paar weken na de moord werd De J. aangehouden. Hij had een kostbaar horloge van Everink in bezit waar bloed op zat van de zakenman. De J. zou familieleden hebben verzocht om het uurwerk te verbergen. Op de iPad van de Rotterdammer bleken ook enkele opvallende zoektermen op Google te zijn ingetikt. De J. zocht onder meer naar 'messteken in onderbuik', 'Blokker keukenmes' en 'kogel door hersenstam'. Volgens het Openbaar Ministerie is de gokschuld van De J. bij de Bilthovense zakenman het motief voor de moord geweest. De verdachte ontkent tot op vandaag dat hij ook maar iets met de zaak te maken heeft.
Als alles volgens planning verloopt, volgt vanmiddag de eis van de officieren van justitie en komt de dag daarna het pleidooi van advocaat Kaarls. De uitspraak laat langer op zich wachten dan gewoon. Die is op 23 januari volgend jaar.

Advocaat Mark de J.: "3D-presentatie deskundigen logisch"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.