COC wil dat Utrecht en Amersfoort onderzoek doen naar 'homolijsten'

AMERSFOORT - Het COC Midden Nederland wil weten of Utrecht en Amersfoort zogenoemde 'homolijsten' hebben in het archief. Op deze lijsten staan namen en andere gegevens van sollicitanten die in het verleden zijn afgewezen omdat ze homoseksueel zijn.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw was het normaal om sollicitanten af te wijzen, omdat ze homoseksueel waren. Hiervan werden lijsten bijgehouden. Een dergelijke zwarte lijst is in de gemeente Amsterdam gevonden in het Stadsarchief. De lijst is enkele meters lang. Ruim vijftienhonderd mannen staan er op.

GENOEGDOENING

Het COC Midden Nederland wil dat Utrecht en Amersfoort onderzoek doen om te kijken of de zwarte lijsten hier ook bestaan. Vervolgens wil de organisatie dat deze mensen worden opgezocht en dat de gemeenten kijken of het mogelijk is om ze een vorm van genoegdoening aan te bieden.
"Natuurlijk zijn dergelijke lijsten nu niet meer aan de orde. Maar als ze ook in Amersfoort en Utrecht worden aangetroffen, hebben de gedupeerden recht op excuses en eventueel een genoegdoening. Kortom, een grondig onderzoek is van groot belang en ik reken erop dat de gemeenten hiermee aan de slag gaan", aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.
De Utrechtse fractie van D66 wil hierover schriftelijke vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.