RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Grote steden willen één school voor peuters tot 4 jaar

UTRECHT - Een school waar alle peuters van 2,5 tot 4 jaar naar toe kunnen. Daarvoor pleiten de wethouders van onderwijs van de vier grote steden in NRC. Volgens de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht krijgen alle kinderen daarmee dezelfde kansen op een mooie schoolcarrière.

Nu zijn er twee voorzieningen voor kinderen in die leeftijdscategorie. De reguliere kinderopvang, die door ouders bekostigd kan worden met de kinderopvangtoeslag. De andere voorziening is de voorschool, die door de gemeente wordt gefinancierd.


GELIJKE KANSEN

"Leerlingen met een kans op achterstanden krijgen op de voorschool opvang, maar volgen ook educatieve programma's. Wat wij willen is dat die systemen bij elkaar worden gebracht, zodat leerlingen makkelijker van elkaar leren, zodat ook de kansengelijkheid vanaf jonge leeftijd bereikt kan worden", zegt de Utrechtse onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp. Volgens hem is het belangrijk dat alle kinderen vanaf 2,5 jaar gebruik kunnen maken van een opvang waar ook onderwijs een rol speelt.

Daarnaast willen de vier onderwijswethouders er één voorziening van maken, om onderwijssegregatie tegen te gaan. "We willen niet dat kinderen met een mogelijke achterstand in een groep zitten en kinderen zonder achterstand in een andere groep. We willen de kinderen vanaf jonge leeftijd bij elkaar brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren. Dat gebeurt op de basisschool ook."


GEEN VERPLICHTING

De peuterschool voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar moet geen verplichting worden. Kreijkamp: "Je bent in Nederland pas leerplichtig op je vijfde jaar. Het moet een soort leerrecht worden voor kinderen en ouders om gebruik van te maken. We zien dat het nu niet voor iedereen beschikbaar is en daar willen we wat aan doen."

De onderwijswethouders van de G4 hebben een oproep gedaan aan de Tweede Kamer voor de gezamenlijke peuterschool. Daar wordt vandaag en morgen gedebatteerd over de onderwijsbegroting.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht